Hopp til innhold

Vinen kan være sterkere enn du tror

Over halvparten av vinflaskene har et høyere alkoholinnhold enn angitt, ifølge en stor amerikansk test.

Vinglass.
Foto: Colourbox

Hvis du blir mer beruset enn alkoholprosenten skulle tilsi, trenger det ikke skyldes selvbedrag alene.

I en stor studie av 129.000 viner fra hele verden over en 16-årsperiode, viser det seg at over halvparten av flaskene er merket feil, skriver The Guardian.

Den faktiske gjennomsnittsstyrken på vinen var et halvt prosentpoeng høyere enn det som var angitt på flaskene.

En fordel med lavere alkoholinnhold

Ifølge forskerne har en del av produsentene innrømmet at de har underdrevet alkoholprosenten med vilje.

«De mener det vil være en fordel for markedsføringen av vinen», skriver forskerne.

Vin fra Chile, Argentina og USA var verstingene i testen. Men gjennomsnittlig leverte alle land vin med et faktisk høyere alkoholinnhold enn oppgitt.

Noen overdriver også

Litt under en tredjedel av vinflaskene hadde imidlertid et lavere alkoholinnhold enn oppgitt. Men dette gjaldt for det meste vin som i utgangspunktet hadde et forholdsvis lavt alkoholinnhold.

– Vi ser et tydelig mønster i feilene: En tendens til å overdrive alkoholinnholdet for vin som har et relativt lavt faktisk alkoholinnhold, og en tendens til å underdrive alkoholinnholdet i viner med et relativt høyt faktisk innhold, skriver Julian Alston ved University of California, som har ledet studien.

EU-regelverket gir et slingringsmonn på en halvt prosentpoeng for vinprodusentene, slik at det er lovlig å merke vin med 13 prosent alkoholinnhold med alt mellom 12,5 og 13,5 prosent.

Ser noe av det samme i Norge

Norge følger EU-reglene for merking av vin, og det blir jevnlig foretatt stikkprøver.

– Vi finner tidvis feilmerkede varer, men stort sett er avvikene innenfor den tillatte grensen, sier leder for produktkvalitet Kirsti Behrens i Vinmonopolet til NRK.no.

Hun legger til at man ikke bare finner vin med høyere alkoholinnhold enn det som er angitt. Også det motsatte er tilfelle.

– Vi ser en tendens til at alkoholstyrken i rødvin gjennomsnittlig er i overkant av det som er deklarert på etiketten. Men vi snakker om små verdier, og avvik som er godt innenfor det tillatte, fortsetter hun.