Oppdaget ansikt i testikkel

Legene diskuterte hvorvidt det kunne være guddommelig kommunikasjon, men konkluderte med tilfeldigheter da et ansikt plutselig stirret mot dem under ultralyd av en testikkel.

Ultralyd fjes

Dette fjeset viste seg da legene skulle undersøke en mann med smerter i testikkelen.

Foto: Handout

Når ansikt dukker opp på uventede steder, blir de ofte sett på som mirakler – som når Jesus plutselig dukker opp på en toast. Dette skjedde en kvinne fra Florida for noen år siden, og toasten ble auksjonert bort til stiv pris. (Senere har et firma gjort seg rik på brødristere som rister brød med bilde av Jesus på.)

Men de proffe urologene i denne historien, auksjonerte naturligvis ikke bort bildene. De sendte dem til vurdering hos fagfeller og til fagbladet Urology, hvorpå bildene spredte seg i internasjonal presse.

Les også: Høye menn får oftere testikkelkreft

– Overrasket

Den 45 år gamle pasienten hadde klaget over smerter i testikkelen, og legene G. Gregory Roberts og Naji J. Touma tok ultralyd for å finne ut hva smertene skyldtes.

I journalen skriver de:

– Vi ble overrasket da vi så omrisset av en mann som stirret ut av bildet. Munnen var åpen som om ansiktet på ultralyden også opplevde smerte.

Legene opplyser i Urology at de debatterte kjapt hvorvidt bildet kunne være et guddommelig tegn og at ansiktet for eksempel tilhørte den egyptiske fruktbarhetsguden Min, men at de snart konkluderte med tilfeldigheter mer enn guddommelig kommunikasjon.

Les også: Sydde øret inn i magen

– Ikke sjeldent

Morten Andersen er privatpraktiserende urolog. Han gjør ultralydundersøkelser av testikler hver dag og sier at det ikke er sjeldent de får frem bilder som minner om andre ting.

– Det blir som om du ser på skyene og ser formasjoner som minner om andre ting. I dette tilfellet er det altså en forandring i testikkelen som har kommet etter en betennelse og som med litt fantasi kan minne om et ansikt, selvfølgelig uten at det egentlig har noe med det å gjøre, sier han til NRK.no.

- Ultralyd er morsomt, nyttig og hjelpsomt i diagnostikken - og i blant en spire til fantasi, ler han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem?  Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)