NRK Meny
Normal

Opp i vekt uten mens

En hormonell forstyrrelse kan gi plager som vektøkning, kviser og problemer med å bli gravid. Men det er hjelp å få.

Gravid
Foto: unknown

Spørsmål

Hei. Jeg har en datter på 27 år. Hun var slank helt til hun var 18 år, men etter det har hun bare gått opp i vekt. Hun har også fått mye hårvekst på kroppen.

Datteren min har kun hatt mensen seks-sju ganger i hele sitt liv, og hun sliter med humørsvigninger og angst. I to år har hun gått på antidepressiver. Håper du kan svare, for dette sliter enormt på henne, og hennes største ønske er å få barn.

Jørgen svarer

Trøtt kvinne (Illustrasjonsfoto)

Det er ikke uvanlig å være unormalt trøtt.

Foto: ScanStockPhoto

Hei. Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en hyppig forekommende hormonforstyrrelse, og ut i fra hva du forteller kan det høres ut som om det kan være det din datter har.

Les også
50.000 rammet av ukjent hormonsykdom

Det er en vanlig årsak til blødningsforstyrrelser hos kvinner i fruktbar alder. Syndromet forekommer hos 5 - 7 prosent av alle kvinner i denne aldersgruppen. Disse kvinnene produserer blant annet for mye testosteron, noe som igjen gir mange av symptomene.

Symptomene kan være sjelden eller uteblitt menstruasjon, vektøkning, vansker med å bli gravid, kviser og sjenerende hårvekst. Man kan også kjenne seg unormalt trøtt og sliten.

Les også
Hormonproblem hindrer graviditet

I dag er det gode metoder for å oppdage syndromet, og det finnes behandling som minsker symptomene. Jeg vil anbefale henne å få kontakt med en endokrinolog (hormonspesialist) eller en kompetent gynekolog.

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.