Dumper hunden på Finn.no

Mange ønsker seg en firbeint venn - ofte uten å tenke over hvor mye arbeid det egentlig innebærer. – Husk at du skal leve med den i mange, mange år, sier veterinær.

Romania Animal Rights Dog Euthanasia

For mange er det umulig ikke å falle for fristelsen når man ser slike søte små. Men husk at de blir større.

Foto: Vadim Ghirda / Ap

«Laika trenger et nytt hjem da ikke tiden strekker til på grunn av skolegang og bosituasjon» eller «Familiesituasjonen vår har endret seg, noe som fører til at Pluto trenger et hjem med mennesker som har bedre tid til ham enn vi har».

Slike annonser er det langt fra uvanlig å finne på annonsestedet Finn.no.

– Hvis man har tenkt på å skaffe seg hund, må man tenke på at denne hunden skal leve lenge. Den kan leve helt til den blir femten år. Har du samme livssituasjon i mange år framover? spør veterinær Monica Heggelund.

Veterinær Monica Heggelund

Veterinær Monica Heggelund oppfordrer alle som ønsker seg hund til å tenke nøye gjennom hva de skaffer seg.

Foto: Oslo Dyreklinikk

Det aller viktigste er derfor, ifølge dyrlegen, å være ærlig med seg selv.

– Alt for mange kjøper hund fordi naboen har den samme. Men man må tenke på hvor mye man faktisk ligner på naboen. Er du like sporty som han som har kjøpt seg en setter? Her gjelder det å gå i seg selv, sier hun til NRK.no.

– Les gjennom linjene

Og første stopp da kan gjerne være en hundebok. Her står det meste du trenger å vite om rasen.

– Det finnes også mange diskusjonsfora på nettet, hvor folk deler sine erfaringer. Norsk Kennel Klub kan også være en fin informasjonskilde. Men vær oppmerksom på at hundeoppdretter gjerne kun skryter av rasen. Det er ofte lite negativt fra dem. Da gjelder det å kunne lese gjennom linjene, sier Heggelund.

Hun advarer også mot å kjøpe det hun kaller motehunder - som ofte er lite gjennomtenkt.

– Motehunder er rett og slett fryktelig dumt, og det ser jeg som veterinær veldig mye av. Å kjøpe hund fordi akkurat den rasen er veldig populær kan slå veldig feil ut. På Grünerløkka i Oslo ser vi for eksempel at det er veldig populært med Jack Russel Terrier. Det er en liten, kul hund med artige fargevarianter. De er heller ikke for store eller bertete, forklarer Heggelund.

– Det mange ikke tenker på, er at Jack Russel er en veldig krevende rase. Mange får mer enn de hadde håpet på. De er morsomme, men de har også masse egenvilje. Det kan være krevende.

Pass på raseproblemene

Veterinæren oppfordrer også til at man setter seg inn i problemene som følger med rasen.

– Noen raser har en anatomi som krever en del ekstra jobb. For eksempel ser vi at hunder med kort nese og trange luftveier kan få problemer på sommeren. De besvimer på grunn av varmen; de bruker pusten til å kjøle seg ned, men de trange luftveiene fører til at det stopper opp. Disse hundene er avlet fram slik fordi mennesker syns de er søte, forklarer Heggelund.

Hun mener mange av hundene som søker nye hjem på nettsteder som Finn.no ofte kan få det veldig fint, selv om alt rundt dem blir nytt.

– Faktisk ser vi at det ofte går veldig bra med hunder som blir omplassert. De kan fint knytte seg til en ny eier. Da er det noe annet med hundene som blir kasteballer, altså flyttet fra hjem til hjem. Da blir hunden et problem i seg selv, og det er ikke bra, sier veterinær Monica Heggelund.

Har avvist noen

Valpekullet

Oppdretter Kristin tar imot en liten valp under hunden Stella sin fødsel.

Foto: NRK

Kristin Remme er oppdretter, og matmor for blant andre Cocker Spanielen Stella. I TV-serien «Valpekullet» blir Stella mor, og Kristin gjør klar for en veldig viktig prosess: valpene skal få familier.

Da inviterer Remme de familiene som har meldt sin interesse, til samtale hjemme hos seg, slik at de får hilse på både mor og far til valpene og snakket om hva ansvaret faktisk innebærer. Da snakker de også om hva rasen krever - for eksempel stell av pels og klipping av klør.

– Jeg leverer valpene når de er mellom åtte og ti uker. Da går det ikke at begge foreldrene jobber dagtid den første tiden, for eksempel. Hunden skal bli kjent med familien og bygge selvtillit. Det er så viktig for det livet de får, sier Remme.

Samtalene har ført til at hun har måttet avvise flere familier.

– Det er aldri noe hyggelig, men for hundens del er det utrolig viktig. Jeg kan ikke selge en hund til foreldre som forteller at de endelig gir etter for barna. En hund er et alt for stort ansvar for et barn, sier Remme.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)