NRK Meny
Normal

Denne uken kommer skattepengene

Fikk du ikke skattepengene dine i juni? Da kan det hende du får en overraskelse denne uken.

Norske penger

Skattesmil- eller skattesmell? Mange nordmenn får sin skattedom denne uken.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

I slutten av juni ble årets første skatteoppgjør klart. Da fikk rundt 2,3 millioner skatteytere penger igjen på skatten, mens en halv million nordmenn fikk beskjed om at de hadde betalt for lite skatt i fjor.

Selv om mange fikk skatteoppgjøret sitt i juni, er det fortsatt en del som venter på den store skattedommen. Og den kan komme allerede denne uken.

Anne Kirkhusmo

Anne Kirkhusmo, senior kommunikasjonsrådgiver i Skattedirektoratet.

Foto: Bård Brinchmann Løvvig

Førstkommende onsdag 25. juli, starter Skatteetaten årets andre skatteoppgjør, og hver uke fremover vil både lønnstakere, pensjonister og næringsdrivende kunne vente seg et brev fra sin lokale kemner.

– Alt er i rute, bekrefter senior kommunikasjonsrådgiver Anne Kirkhusmo i Skattedirektoratet, til NRK.no.

Nye regler i år

Tidligere var det slik at de som ikke fikk oppgjøret i juni, måtte vente helt til oktober med å få vite om de hadde betalt for mye eller for lite skatt. I år slipper de fleste å vente. Nye skatteoppgjør blir gjort klare hver uke frem til siste oppgjør 17. oktober 2012.

Endringene av rutinene for skatteoppgjøret gjør at også at mange nærinsgdrivende slipper å vente til midten av oktober før de får skatteoppgjøret. For første gang vil nemlig også næringsdrivende kunne få tidlig skatteoppgjør.

«Nesten 192 000 personlig næringsdrivende får skatteoppgjøret sitt fra i morgen. Det vil si at rundt halvparten av alle personlig næringsdrivende i landet får skatteoppgjøret sitt allerede nå, og det vil kunne være enda flere som får oppgjøret sitt i løpet av sommeren», skriver Skatteetaten i en pressemelding.

Derfor har du ikke fått oppgjøret ditt

Fikk du ikke skatteoppgjøret ditt i juni? Det kan det være mange grunner til.

Skattemyndighetene skal kontrollere flere millioner selvangivelser, derfor er det ikke alle som blir ferdigrettet til første oppgjør.

Tidligere i år bekreftet Skatteetaten at kompliserte selvangivelser, for eksempel selvangivelser med mange endringer, tar lengre tid å kontrollere, og vil derfor mest sannsynlig resultere i forsinket skatteoppgjør.

Anette Bjerke

Anette Bjerke, senior kommunikasjonsrådgiver i Skattedirektoratet.

Foto: Skatteetaten

– Har du en komplisert selvangivelse, er det høyere sannsynlighet for å få skatteoppgjøret senere. Utsatt levering vil trolig gi senere skatteoppgjør fordi vi får kortere tid på å behandle selvangivelsen, uttalte senior kommunikasjonsrådgiver Anette Bjerke i Skattedirektoratet til NRK.no i april i år.

Husk klagefristen!

I likhet med selvangivelsen, skal du ikke ta for gitt at tallene i skatteoppgjøret er riktige. Mener du det er feil i oppgjøret, skal du klage, og fristen for å klage løper ut seks uker etter at mottar skatteoppgjøret.

Var du i første pulje, altså blant dem som fikk oppgjøret i juni, har du frist til 10. august med å klage.

Det er to måter å klage på. Du kan enten sende inn klagen per post til ditt lokale skattekontor, eller så kan du sende klagen elektronisk.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.