NRK Meny
Normal

Øl mer fetende enn vin?

Er du opptatt av vekt og midje, er det mye å tenke på før du velger om du skal drikke øl eller vin.

Vin
Foto: Photodisc

- Vin har mer kalorier enn øl, så kalorimessig er ikke øl mer fetende, sier professor i fysisk aktivitet og helse, Jorunn Sundgot-Borgen.

Drikker du en desiliter rødvin, får du i deg 292 kJ. Samme mengden hvitvin gir 279 kJ, mens en desiliter pils inneholder 163 kJ.

Men ifølge professoren bør man tenke på at når man drikker øl, drikker man gjerne en større mengde, enn man ville gjort med vin.

Og jo mer man drikker, jo flere kalorier får man i seg.

Spiser forskjellig

Øl
Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

 

Dessuten kan det være stor forskjell på hva slags type mat man spiser til øl og til vin.

- Spiser du for eksempel sunnere når du drikker vin - og mer usunt når du drikker øl, bør du kanskje ta hensyn til dette når du velger hva du skal drikke, sier Sundgot-Borgen.

Menn drikker mest

Tradisjonelt sett drikker kvinner noe mer vin enn menn, mens menn drikker noe mer øl en kvinner.

Ifølge Sosial- og helsedirektoratet  drikker flere menn enn kvinner alkohol, samtidig som mennene også drikker mer enn kvinnene.

De siste årene har forskjellene blitt noe mindre, viser tall fra direktoratet. En mulig forklaring er at flere kvinner deltar i arbeidslivet - og dermed også i utelivet. 

Alkoholforbruket er størst i Oslo, mens det på Sørlandet og Vestlandet drikkes minst. Og det er de med høyest inntekt og utdanning som har det høyeste inntaket av alkohol.

  

 

 

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.