60.000 norske eneboliger og småhus varmes i dag opp med olje, og ytterligere 90.000 har parafin- eller oljekamin.
I tillegg finnes det tusenvis av store oljeanlegg i borettslag og bygårder.
Innen 2020 må alle disse ha skiftet til oppvarming med fornybar energi. Da blir den fossile fyringsoljen forbudt.
Det statlige energispareselskapet Enova øker i dag pengestøtten fra 10.000 til 25.000 kroner for utskifting av oljekjeler hos privatpersoner. I tillegg kan du få økonomisk støtte til rådgivning for å finne det alternativet som passer best for ditt hus.
Rådgivning er spesielt aktuelt hvis utfasingen av olje er en del av et større oppgraderingsprosjekt for boligen.
– Hittil har vi støttet innsetting av pelletskjeler og et par typer varmepumper. Fra og med i dag snur vi litt på fokuset, sier Tor Brekke, Enovas markedssjef for bolig, til NRK.no.
– Heretter får man penger både for å fjerne den gamle oljekjelen og for å sette inn en miljøvennlig varmesentral som går på fornybar energi, sier han.
- LES OGSÅ:
Mange ulemper
Den viktigste innvendingen mot oljefyring er at den bidrar til økte utslipp av klimagasser og lokal forurensing. Dessuten er mange gamle oljefyrte anlegg og ildsteder lite effektive, og dermed uøkonomiske.
Det er også et problem at utdaterte, nedgravde oljetanker kan begynne å lekke. Bare i Oslo finnes det fortsatt 13.380 slike tanker under bakken. I Asker kommune er tallet over 3000, men kommunen regner med store mørketall.
– Vi mener at de beste alternativene til privat oljefyr er bergvarmepumpe eller sjøvarmepumpe hvis man bor nært vann, luft/vann-varmepumpe eller pelletsanlegg gjerne i kombinasjon med solfangere, sier prosjektkoordinator Johanne Sæther Houge i Naturvernforbundet til NRK.no.
– I tillegg anbefaler vi en rentbrennende vedovn for energisikkerhet og ekstra kalde dager, legger hun til.
Naturvernforbundet applauderer økningen i pengestøtten. – Behovet er stort, og jeg ser ikke bort fra at mange huseiere har sittet på gjerdet og ventet på denne økningen, sier Houge.
- LES OGSÅ:
25.000 kroner
I samarbeid med kommuner og lokale leverandører har Naturvernforbundet lagt ut informasjon om klimavennlige energiløsninger for boliger og bygg på nettsiden oljefri.no. Den skal blant annet gjøre det enklere å velge riktig alternativ.
– Den nye støtteordningen bidrar med 20 prosent av kostnadene for privatpersoner, begrenset oppad til 25.000 kroner. Dermed dobler vi det gamle støttebeløpet og vel så det. Enova regner med å ha midler nok til alle som søker om støtte i år, sier Tor Brekke.
Brekke regner med stor pågang etter at støttebeløpet nå øker til 25.000 kroner.
– Norske hjem pusses opp for 60 milliarder kroner hvert år. Vårt håp er at litt mer av dette beløpet nå vil bli brukt til energivennlige alternativer for oppvarming. Det begynner å haste, ettersom Stortinget har bestemt at all oljefyring skal fases ut innen år 2020, sier han.
Les mer om den nye støtteordningen hos Enova.
– Fossilt er dyrest
Prisen for installering av en bergvarmepumpe i eneboligen er vanligvis et sted mellom 100.000 og 300.000 kroner. Luft/vann-varmepumper er noe rimeligere.
– Det koster altså å investere i et nytt varmeanlegg. Men jo raskere man gjør det, jo mer penger sparer man etter hvert. Det er mye dyrere å varme opp med fossil energi enn med fornybar, sier Johanne Sæther Houge.
– Og tilbakemeldingene fra dem som har faset ut oljefyren er at boligkomforten blir mye bedre. Varmen i stua er riktig temperert, og man kan man være tryggere på at alt fungerer som det skal. At det er miljøvennlig å fase ut oljefyr er også viktig for mange, sier hun.
For å få offentlig støtte må du ikke starte utfasingen før du har mottatt tilsagnet.
Oljefyringsanlegg kan også bygges om slik at de kan brukes med biofyringsolje. Men da får man ikke økonomisk støtte fra Enova.
– Vi har ingenting imot at biofyringsolje eller pellets erstatter fossil olje, ettersom dette er mer miljøvennlige alternativer. Men man vet ikke hvor lenge et ombygd gammelt anlegg vil vare. Derfor støtter vi erstatning av oljekjelen med et helt nytt anlegg som har normale garantier. Merkostnadene er avgjørende for vår støtteordning, sier Tor Brekke i Enova.
- LES OGSÅ:
Støtte til rådgivning
Du kan også få bidrag fra Enova til rådgivning for å finne den beste løsningen for deg.
– Når du skal oppgradere boligen, kan det være smart å leie hjelp fra en profesjonell rådgiver som finner ut hva som lønner seg. Enova bidrar med halvparten av utgiftene til slik rådgivning, begrenset oppad til 5000 kroner, forteller Brekke.
I morgen starter Enova kurs for byggmestere, byggingeniører og andre fagfolk som vil bli slike rådgivere. – Fra slutten av mai legger vi ut lister over godkjente rådgivere på vår hjemmeside, sier han.
Borettslag og sameier der mange enheter deler på én stor oljefyr kan også få Enova-bidrag til utskiftingen. Men da er det andre støtteordninger som gjelder. Les mer om dette hos Enova.
Enova har også laget en veileder for boligeiere som vil kvitte seg med oljekjelen sin. Den kan lastes ned her (PDF-dokument).