NRK Meny
Normal

Støre: – Bekymret over snustrenden

Helse- og omsorgsministeren synes det er urovekkende at flere og flere unge jenter snuser.

snus

Nordmenn snuser mer enn før, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå. Økningen blant unge kvinner er ekstra stor.

Foto: Olivier Morin / AFP

Flere og flere nordmenn velger å kutte røyken, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Samtidig er det et skår i gleden for norske helsemyndigheter:

Stadig flere tyr til snus, og økningen er ekstra stor blant unge jenter. I 2012 var det 14 prosent av jenter mellom 16–24 som opplyste at de snuser av og til eller daglig, en betydelig oppgang fra 11 prosent året før. Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre liker ikke utviklingen.

Jonas Gahr Støre

Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre

Foto: Marita Høyland / NRK

– Jeg er bekymret for økningen blant unge som snuser. Dette må vi ta på alvor og jeg vil se på hvilke muligheter vi har til å motvirke denne tendensen, sier Jonas Gahr Støre til NRK.no.

LES OGSÅ:

På stedet hvil for unge gutter

Støre sier videre at han er glad for at utviklingen ser ut til å ha stoppet for unge gutter.

I fjor var det 25 prosent av gutter i alderen 16–24 år som snuste daglig eller av og til. Denne andelen er uendret de siste årene.

– Det er positivt. Dette var den samme utviklingen vi så før det begynte å bli en nedgang i antall som røykte. Vi kan håpe at vi nå vil se den samme utviklingen også når det gjelder snus, sier han.

Mindre røyking

I 2012 var det bare 7 prosent av den unge befolkningen som røykte daglig. Det er et godt stykke under snittet for hele den voksne befolkningen, der 16 prosent opplyser at de røyker daglig.

– Å sikre at unge ikke begynner å røyke er en veldig viktig investering i god helse, mot sykdom. Derfor må vi fortsette å jobbe forebyggende for å hindre at unge begynner å røyke, sier helse- og omsorgsministeren.

Han legger til at flere år med lovendringer, avgifter og kampanjer har bidratt til nedgangen.

Om undersøkelsen

SSBs røykeundersøkelse blir utført hvert kvartal, og blir publisert én gang i året. Undersøkelsen baserer seg på intervjuer fra rundt 4.500 personer i alderen 16–74 år.

Undersøkelsen viser blant annet at andelen som røyker av og til eller daglig har gått ned fra 17 prosent i 2011 til 16 prosent i 2012.

Andelen personer som bruker snus av og til eller daglig har gått opp fra 8 prosent i 2011 til 9 prosent i 2012.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.