NRK Meny
Normal

Økt sexlyst med dadler og kanel?

Leverandøren av Feminol mener pillen som blant annet inneholder daddel og kanel kan bidra til mer tenning og sex i hverdagen. Ekspertene tviler sterkt på effekten.

Sexlyst, dadler og kanel

Dadler og kanel er blant ingrediensene i pillene som ifølge markedsføringen skal virke på sexlysten.

Foto: Colourbox

I november-utgaven av kvinnebladet Tara omtales kosttilskuddet «Feminol» som en mulig årsak til at en kvinne fikk sexlysten tilbake.

I forbindelse med oppslaget har Sunkost-butikker annonsert for det samme middelet lokalt:

sex annonse
Foto: Martin Beckmann

Annonsen forteller om «Sissel» som manglet sexglød og var i et ekteskap som skrantet, og reklamerer med at helsekostmiddelet fikk seksuallivet til å blusse opp igjen.

På forespørsel fra NRK oppgir Sunkost innholdet i sex-tablettene:

  • 200 mg yamsrot
  • 80 mg daddel
  • 80 mg tumerablad
  • 70 mg myrtel
  • 70,5 gram kanel
  • 3 gram appelsinjuice.

Ekspertene tviler på kuren

Haakon Aars

Naturmiddelet kan ha en placebo-effekt, tror psykiater og klinisk sexolog Haakon Aars.

Foto: Tuva Jorfald / NRK

-Jeg har ennå ikke sett noen dokumentasjon som bekrefter at middelet hjelper mot kvinners sexlyst, sier sexolog Gro Isachsen.

– Jeg tror ikke dette produktet har noen medisinsk effekt. Men det er sånn med mange produkter, at hvis du tror nok på det, så kan det ha en virkning, sier klinisk sexolog og psykiater Haakon Aars ved Institutt for klinisk sexologi og terapi til NRK.

– Når du putter noe i munnen eller gjør noe du tror er riktig, innstiller hjernen seg på at du skal bli bedre. Det er en placeboeffekt, men jeg kan ikke se at det er noen annen effekt, sier han videre.

Aars legger til at det finnes mange midler på markedet som visstnok skal få orden på sexlivet. Problemet er at de færreste har dokumentert effekt.

Sexolog Gro Isachsen sier til NRK at kvinnene som oppsøker henne for å få hjelp med med manglende lyst og andre plager har prøvd det meste. Men hun har ingen erfaringer som tyder på at Feminol kan være løsningen.

– Å finne lysten for kvinner er mer komplekst enn at den kommer tilbake ved å ta en pille, slår hun fast.

Sunkost sentralt tar avstand

Heller ikke internt i Sunkost-kjeden er det enighet om effekten av Feminol. NRK Forbrukerinspektørene har mottatt en e-post der fagsjefen i Sunkost, Anne Mæland skriver:

«Jeg kjenner ikke til dette produktet. Du må nesten undersøke med leverandør.
Her er det kraftige påstander som jeg tviler sterkt på at kan dokumenteres og det er vel heller tvilsomt om de er lovlige. Anbefaler at annonsen ryddes kraftig oppi.»

Konsernsjef i Sunkost, Bjørn Alvær, tar også avstand fra annonsen til de lokale Sunkost-butikkene.

– Annonsen har ikke vært godkjent av Sunkost sentralt. Det er butikkene i Bærum som har annonsert lokalt fordi kvinnebladet Tara har en positiv omtale av produktet i november-utgaven av bladet, forklarer han.

Kosttilskuddet selges i alle Sunkost-butikkene, men konsernsjefen vil ikke uttale seg om effekten av kosttilskuddet og henviser til leverandøren.

Går god for produktet - men ikke reklamen

Det er Promed pharma Norge AS i Drammen som leverer Feminol til Sunkostkjeden. De hevder middelet er bra for kvinnens hormonsystem, overgangsalder og pms.

– Det er også gjort noe klinisk forskning når det gjelder sexlyst, og den er interessant, sier Wettergren.

Men Wettergren vil heller ikke gå god for annonsen i Bærums-avisen.

– Lokalbutikkene i Bærum får stå for denne annonsen. De synes det var hyggelig med så positiv redaksjonell omtale i Tara, derfor reklamerte butikkene på den måten, sier hun.

I pilotstudien i USA testet 25 kvinner kosttilskuddet Feminol i 12 uker. Studien konkluderte med at middelet kan være en effektiv og alternativ behandling for kvinner med seksuell dysfunksjon.
TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.