Bein som knekker, korsbånd som ryker, skuldre som går ut av ledd. For noen er det rett og slett farlig å drive med idrett.
Det fikk 17-år gamle Vår Havnlid erfare. Hun drev aktivt slalåm og trente sju ganger i uken på Toppidrettsgymnaset. For halvannet år siden røk hun korsbåndet i kneet. Nå er nesten alle bevegelser vonde.
— Siden de har vært inne i kneet så mange ganger har selve fettknuta i kneet blitt veldig hoven, sier Vår til radioprogrammet Sånn er livet.
Nå kan hun bare trene overkropp, mage og rygg og klarer ikke å sykle.

17-år gamle Liv Havnlid har operert kneet sitt. Nå er nesten alle bevegelser vonde. Foto: Illustrasjonsfoto NRK/Puls
— Jeg må bare prøve å tenke positivt men det er ikke så lett når det har gått så lang tid, sier hun.
Bekymret for utvikling
Idrettsfysioterapeut Grete Myklebust er bekymret for denne utviklingen.
— Det som bekymrer meg mest er at det er flere og flere unge som får alvorlige skader. Da tenker jeg spesielt på alvorlige kneskader. Korsbåndsskader setter en person ut av idrett fra et halvt til et helt år. Mange får kneslitasje tidligere enn man normalt ville ha fått. Og mange sliter med smerter, sier hun.
Myklebust synes dette er en farlig trend og tenker særlig på unge i 12-13 års alderen som ryker korsbånd.
Hun er også bekymret over økningen av andre skader som blir funnet hos unge, som belastningsskader som vonde legger og andre diffuse kneskader.

For å forebygge kneskader tenk «kne over tå» når du trener. Kneleddet skal være midt over tåen. Foto: NRK
Hvilken sport er mest utsatt?
Hvilke type sport er mest utsatt?
— Det er mange skader i ballidrett, men det er fordi det er mange som driver med dette. Vi ser skader i fotball, håndball, innebandy, basketball, volleyball og selvfølgelig i alpint, sier Myklebust.
Likevel ville ikke Myklebust nektet sine barn å drive med sport.
— Jeg ville latt barnet mitt gjøre akkurat som det hadde lyst til. Jeg ville ha motivert dem til å drive med idrett. Men samtidig ville jeg vært en pådriver for å bruke den kunnskapen vi har i dag om at det er mulig å unngå skader. Foreldre er ofte trenere og de kan bli kjent med den kunnskapen som finnes, forteller hun.
Forebygg skader selv!
Du kan selv bidra til å forebygge skader.
— Driv med balanse- og koordinasjonstrening og fokuser på stillingen av kneleddet. Tenk kne over tå. Når du hopper, lander og kaster ball skal kneleddet være midt over tåen. Det vi ser hos veldig mange jenter er at kneleddet faller innover i forhold til foten. Dette er en uheldig posisjon, sier hun.
Så følg med og tenk på dette, og ser du noen som trener med et kneledd som faller innover, si ifra!
For flere gode råd, lytt til Sånn er livet reportasjen:
Sånn er livet om idrettsskader