Hopp til innhold

Også danske sigaretter skal gjemmes

Nå vil den danske regjeringen gjøre som i Norge: tobakken skal skjules i butikkene. Men forslaget møter kraftig motstand.

Tobakk

Går det som den danske regjeringen vil, blir sigarettene like godt skjult som i norske butikker.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Til våren skal danskene revidere sin røykelov. Erfaringene med det norske forbudet mot synlig tobakk i butikkhyllene er en viktig begrunnelse når regjeringspartiene nå foreslår å pålegge de danske butikkene å skjule sigarettene på samme måte.

– Synlige sigaretter virker som en reklamesøyle. De skal gjemmes vekk slik at de ikke frister forbrukerne, sier helsetalskvinne Camilla Hersom (Radikale Venstre) til Berlingske Tidende.

– Vi skal minske tobakkens tilgjengelighet. Reklamens effekt er stor, tilføyer Socialdemokratenes Flemming Møller Mortensen.

Forlaget omfatter kraftige bøter til butikker som bryter synlighetsforbudet. I ytterste fall kan de også miste retten til å selge tobakk.

Partiet Enhedslisten, som ikke er med i den danske samlingsregjeringen, støtter forslaget. Dermed tyder alt på at det blir vedtatt.

Barnepikementalitet

Opposisjonspartiet Venstre kaller derimot forslaget for "barnepikementalitet", og har ingen tro på at skjulte sigaretter vil endre danskenes røykevaner.

Også hovedorganisasjonen for handel, Dansk Erhverv, er svært kritiske. De hevder at den norske ordningen ikke har senket salget nevneverdig.

Jan Robert Kvam

Forbudet mot synlig tobakk har ikke påvirket det norske totalforbruket, mener Jan Robert Kvam i Tobakkindustriens felleskontor.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Dessuten kostet synlighetsforbudet 500 millioner kroner da tusenvis av norske butikker måtte kjøpe skap og automater for å skjule tobakken.

Dansk Erhverv ønsker ikke at deres butikker blir pålagt slike utgifter. En talskvinne for organisasjonen kaller det bisart å måtte skjule lovlige varer.

– Liten endring i forbruket

Etter at det norske synlighetsforbudet ble innført for to år siden, har sigarettsalget sunket med rundt fire prosent her i landet.

– Men spørsmålet er hva som er årsak og virkning. For tobakksavgiften økte med sju prosent fra samme dato, sier styreleder Jan Robert Kvam i Tobakkindustriens felleskontor til NRK.no.

Han mener at det norske totalforbruket av tobakk har endret seg lite, selv om salget innenlands har gått noe ned siden 1. januar 2010.

Tobakkreklame

Hver fjerde sigarett som røykes i Norge er kjøpt i Sverige eller som taxfree.

Foto: Knut Ekanger, Scanstock

– Hele 40 prosent av nordmenns forbruk stammer nå fra privatimport gjennom taxfree-salg og utenlandshandel, spesielt i Sverige. Vi mener at forbudet mot synlig tobakk ikke har påvirket det norske forbruket i det hele tatt, sier han.

– Gledelig nedgang

Helsedirektoratet mener derimot at nedgangen i salget har vært betydelig. – Og synlighetsforbudet er en av de viktigste årsakene, sier avdelingsdirektør Anne Hafstad til NRK.no.

En undersøkelse gjennomført av Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) viser en nedgang i sigarettsalget på 4.8 prosent i 2010 sammenlignet med året før.

I antall røykere tilsvarer dette at 50.000 færre nordmenn røyker nå enn hva tilfellet var før butikkene ble pålagt å skjule sigarettene. Da var det én million som røykte daglig i Norge.

Anne Hafstad

Synlighetsforbudet har hatt stor betydning, mener avdelingsdirektør Anne Hafstad i Helsedirektoratet.

Foto: Pressefoto
Størst nedgang blant unge

– Det er først og fremst ungdom som oppgir at de mener forbudet har effekt, og nedgangen i antall dagligrøykere er størst blant dem.

– Undersøkelsen tyder på at voksne dagligrøykere kjøper sine sigaretter som før, helt uavhengig av synlighetsforbudet, sier Hafstad.

– Å forhindre nyrekruttering blant ungdom er noe av det aller viktigste, legger hun til. – Derfor er vår konklusjon at forbudet mot synlig tobakk i butikkene har hatt stor betydning.

Anne Hafstad ønsker danskene lykke til i arbeidet med å usynliggjøre sigarettene i butikkhyllene.

– Det trengs, fordi det er flere som røyker i Danmark enn i Norge. Et tilsvarende forbud som i Norge kan få stor betydning for å begrense antallet nye røykere blant danske ungdommer, mener hun.

Britene venter

Også i Storbritannia går debatten høyt om synlige tobakksprodukter i butikkhyllene. Den britiske regjeringen har i dag utsatt innføringen av et forbud som tilsvarer det vi har her i landet. Dermed dropper tobakksprodusentene sitt varslede søksmål mot britene.

Planen var at det britiske oppstillingsforbudet skulle tre i kraft i store butikker den 6. april neste år, og i små butikker i april 2015.

Tobakksprodusenter har også utfordret det norske forbudet, men hittil uten å lykkes.

LES OGSÅ:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)