Hopp til innhold

Jula tar likestillinga tilbake til 1950

Når julepynten kommer inn, går likestillinga ut sier forskere. Skyggen fra 1950-tallet legger seg over adventstida i desember.

Kvinne og barn som baker

Mange moderne kvinner kjør retrett til kjøkkenbenken før jul, men hvis du ikke vil overføre gamle kjønnsrollemønster til barna er det lurt å involvere mannen i juleforberedelsene. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Colourbox

– Det far ofte gjør, er at han kjøper juletre og gaver til sin egen familie, og så stiller han opp på barnas avslutninger til jul, sier Anne Helene Ose-Johansen som tar et oppgjør med julas kjønnsroller i bloggen lammelårtanker.

Så begynner hun å ramse opp det mor må krysse av på lista før hun kan slå seg til ro med at alt er klart til årets koseligste dag.

– Hun tar seg av pakkekalenderene, hun organiserer julegaver, baker julekaker, ordner adventspynt, julepynt og nyttårspynt - for det må være forskjellig type pynt til de forskjellige anledningene.

Sånn lærer barna hvordan kvinner og menn skal være.

Anita Borch, forsker ved Statens senter for forbruksforskning

Anne Helene trekker pusten. Og fortsetter:

Anne Helene Ose-Johansen

Anne Helene Ose-Johansen tar et oppgjør med kvinners trang til å bestemme over - og utføre - alle oppgavene til jul.

Foto: Amund Ose-Johansen
Anita Borch

Anita Borch sier kjønnsrollemønsteret i adventstida påvirker barna resten av livet.

Foto: SIFO

– Så ordner hun med julekort - minst tretti - som hun sender til nær og fjern.

I år skal pepperkakehuset i tillegg være miljøvennlig.

– Mange damer gjør alt selv, fordi de ikke stoler på at mennene gjør det på den «riktige» måten, sier Ose-Johannesen.

Det kan føre til at damene blir helt utslitt, og det hjelper ikke nødvendigvis å sette på musikken som demper julestresset.

I fjor var det et kjøpesenter som hadde egen innsatsstyrke for å ta seg av alle som besvimte av julestresset, og i januar fikk kiropraktorene hendene fulle med å fikse stive nakker.

Barna lærer kjønnsrollene

Men enda verre er det at de gamle kjønnsrollemønstrene går videre til neste generasjon, mener Anita Borch, som er forsker ved Statens institutt for forbruksforskning.

Hun har undersøkt vårt forhold til jula i mange år. Hun har blant annet funnet ut at kvinnene bestemmer mest over julegavene, og at julefeiringa i stor grad er regissert av damene.

– Jula er på mange måter en ideell tid for barna, der mamma og pappa opptrer slik de skal gjøre, sier Borch.

Barna ser altså ikke på juleforberedelsene på unntakstilstand, men en slags perfekt tid der alt er som det skal være, forklarer hun.

– Sånn sett blir jula også et eksempel på hvordan kvinner og menn skal være. På den måten bidrar jula til å etablere kjønnsstrukturer for den oppvoksende slekt, sier Borch.

Saken fortsetter under bildet

Bakverk

For mange er hjemmebakte julekaker er en veldig viktig del av julekosen.

Foto: www.matprat.no

Vet ikke hva mennene syns om julediktaturet

Forskere i Storbritannia har gjort en studie som viser at kvinner faktisk ønsker ansvaret med å stelle til jul.

Erna Solberg skriver juliekort under spørretimen

I 2009 ble Høyre-leder Erna Solberg fotografert mens hun skrev julekort midt under Spørretimen. Det får ikke hjelpe at hun er stortingsrepresentant, julekortene må ut uansett.

Foto: Rehn-Erichsen, Jarl / NTB scanpix

– Mange kvinner har krevende jobber, og de sliter med dårlig samvittighet for alt de ikke har tid til å gjøre hjemme, sier Borch.

Dermed blir jula en anledning til å ta igjen det tapte, mener forskerne.

– Det kan bekrefte deres posisjon som kvinne og mor, og det å være den nærmeste omsorgspersonen for sine barn, sier hun.

Tror du menn føler seg overkjørt av damenes juleforberedelser?

Hva menn tenker og gjør i jula vet vi rett og slett veldig lite om. Hva mannen tenker om dette er et stor svart hull i forskningen, sier Borch.

For mannen til bloggeren Anne Helene er det i alle fall slutt på julefreden. De har blitt enige om hvem som skal gjøre hva, og hva som skal gjøres før jul.

– Da må jeg bare akseptere at alt ikke blir perfekt i mine øyne.Sannsynligvis syns ikke han det jeg gjør er perfekt heller, for han syns jeg gjør alt for mye unødvending, sier hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)