Hopp til innhold

Skal redde gresset fra engangsgrillene

Plenene i parker og friområder blir ødelagt av engangsgriller. Nå går Oslo kommune nye veier for å få bukt med problemet.

Engangsgrill

Engangsgriller gir svimerker på stadig flere gressplener.

Foto: angermann/Flickr/CC

Billige engangsgriller er i vinden som aldri før. Resultatet er brunsvidde gressplener i byer og tettsteder.

De tynne aluminiumsgrillene avgir så mye varme at gresset under blir ødelagt. Mange vet ikke dette, eller de gir blaffen. Langt fra alle bruker de små stativene som følger med enkelte av engangsgrillene.

Siden bruken av slike griller ikke er lovregulert, prøver Oslo kommune å gjøre noe med sviproblemene på andre måter.

Steinheller

Steinhelle for engangsgrill

Kommunal steinhelle for engangsgrilling.

Foto: Bymiljøetaten

Også beboere ved parkområdene reagerer på engangsgrillene, som ser ut til å bli et stadig mer omfattende problem.

- I sommer har vi sagt ja til et lokalt forslag om steinheller i Iladalen, som engangsgrillene kan settes på. De første hellene kom på plass for noen uker siden.

- Så langt ser det ut til at mange setter pris på dette. Vi har inntrykk av at hellene blir brukt, forteller park- og nærmiljøkonsulent Magnus Nilsson i Sagene bydel.

Håpet er at steinhellene skal skjerme gressplenene rundt. - Svidd gress er et vanlig problem i alle parkene våre om sommeren, sier han.

Nilsson forteller at grillhellene i Iladalen er en forsøksordning. Hvis de slår an, kan det bli aktuelt å etablere flere plasser som er øremerket for engangsgrilling.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Samtaleemne

- Engangsgrillene har lenge vært et samtaleemne blant oss som bor rundt parken, sier Kine Liholm.

Hun er medlem av Iladalens Venner, og forteller at beboere er plaget av stanken fra osende engangsgriller.

- Og flere ganger hver sommer må vi slukke branner fra griller som kastes i søppeldunkene, sier hun.

- Men det verste er at når sesongen starter i mai, så ser det ikke ut på gresset her. Det er brunsvidde flekker overalt.

- Derfor setter vi stor pris på at kommunen nå har satt ut steinheller som grillerne kan bruke. Jeg håper stadig flere benytter seg av dette tilbudet, sier Liholm.

Selv mener hun engangsgrillene bør trekkes tilbake fra markedet av hensyn til miljøet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Plass for engangsgrill

Steinheller for engangsgriller settes nå ut i Oslo.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Cellene dør

- Når man setter engangsgrillen rett på bakken, blir underlaget så varmt at cellene i gresset kan dø. Da tar det lang tid før den mørke flekken forsvinner, sier kommunikasjonssjef Liv Opsahl i Hageselskapet.

Hun forteller at skadene på gresset avhenger av hvor varm grillen er og hvor lenge man griller.

- Når både stråene, vekstpunktet og røttene blir overopphetet, må det gressfrø til for å danne ny grønnfarge. Nytt gress kan også vokse inn fra siden, men det vil uansett ta minst tre - fire uker før resultatet blir synlig, sier Opsahl.

1,2 millioner hver sommer

Ifølge miljøorganisasjonen Grønn Hverdag kjøper vi 1,2 millioner engangsgriller hver sommer.

Tall fra Brannvernforeningen viser at engangsgrillene var årsak til 46 branner i Norge i perioden 2007 til 2009. De billige engangsgrillene står dermed for mer enn halvparten av alle branner som oppstår på grunn av grilling.

Ruiner

- I tillegg til i Iladalen, har vi satt ut steinheller på Hovedøya. Der er også hensynet til ruinene ekstra viktig.

- Engangsgriller kan gjøre alvorlig skade hvis man fyrer dem opp på slike kulturminner, forteller avdelingsleder Reidun Stubbe i bymiljøetaten i Oslo kommune.

Hun sier at det så langt ser ut til folk respekterer skiltene som er satt opp rundt ruinene og viser hensyn.

- Flere steder i byen har vi også satt opp permanente griller som folk kan benytte uten at de må ta med seg engangsgrill. Huk, Alnaparken og Hausmanns bro ved Akerselva er blant stedene som nå har et slikt tilbud, sier hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)