NRK Meny
Normal

Alkohol ødelegger ferien for hjernen

Mye øl- og vinkos i ferien sliter ut de små grå, mener dansk lege.

Utepils

Kroppen slapper kanskje av, men for hjernen din kan ferien være tøff.

Foto: Knut Fjeldstad / Scanpix

Det er en kjent sak at vi drikker mer alkohol i ferien enn ellers.

Men selve hensikten med ferien, nemlig at du skal få hvilt deg, faller bort om drinkene blir mange, ifølge den profilerte danske legen Peter Qvortrup Geisling til DR.dk.

Han mener folk selvsagt skal kunne kose seg med litt vin i ferien, men er klar på følgende:

– Det skal ikke så mye alkohol til før hjernen oppnår en forgiftningstilstand. Det innebærer dårlig søvn og at man ikke er på topp dagen etter. Og da får ikke hjernen slappet av, som det jo er meningen at den skal i ferien, sier Qvortrup Geisling.

For kvinner er denne effekten faktisk enda større enn hos menn. Kvinner sover generelt langt dårligere enn menn etter en alkoholtung aften.

– Lite og ofte bedre enn mye og sjelden

– Det er mer «fornuftig» å drikke et glass alkoholholdig hver dag enn å drikke seg beruset en gang i uken, sier Jørg Mørland til NRK.no i denne saken.

Han er divisjonsdirektør for rettstoksikologi og rusmiddelforskning ved Nasjonalt folkehelseinstitutt i Oslo, og er altså meningsmessig ikke fullstendig på linje med sin danske kollega.

På spørsmål om det er noen forskjell på de ulike formene for alkohol, svarer han:

– Nei, det ser ikke ut til å være forskjeller mellom øl, vin og brennevin når det gjelder helsepåvirking.

Fett i leveren

Mørland presiserer at skadene etter langvarig inntak av mye alkohol fører til opphopning av fett i leveren, men at fettet forsvinner etter en ukes tid på vannvogna.

Han er mer bekymret for de skadene som folk kan påføre seg selv og andre i alkoholpåvirket tilstand.

– Du er mer utsatt for å falle ned en trapp og brekke lårhalsen når du er påvirket av alkohol. Og man er som regel også lettere utsatt for å gjøre dumme ting, hvor dårlig dømmekraft på grunn av alkohol er årsaken, sier Mørland.

Helsedirektoratet oppgir følgende akutte fysiologiske effekter av alkohol:

  • Dehydrering og tap av væske på grunn av alkoholens hemmende virkning på antidiuretisk hormon med dertil økt urinutskillelse.
  • Dårligere balanse og koordinasjon
  • Svekket reaksjonsevne og konsentrasjonsevne
  • Alkohol hemmer fettoksidasjon og fører dermed til redusert fettforbrenning spesielt etter måltider, og resulterer i akkumulering av fett rundt magen.
  • Alkohol hemmer glykolysen og gir dermed redusert energitilgjengelighet i forbindelse med harde kortvarige maksimalytelser.
  • Alkohol hemmer glukoneogenesen i lever og kan bidra til redusert energitilgjengelighet på langvarige utholdenhetsøkter.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.