NRK Meny
Normal

Oddrun følger «verdens strengeste diett»

Oddrun Dokkedal Liene (35) må følge «verdens strengeste diett». Hvis hun ikke hadde fulgt den som barn, kunne hun blitt psykisk utviklingshemmet.

Å gå på en diett som er annerledes har blitt en del av hverdagen, forteller Oddrun Dokkedal Liene.

Oddrun Dokkedal Liene må veie all maten hun spiser.

Foto: Therese Bergersen / NRK

Alle nyfødte i Norge sjekkes for den sjeldne sykdommen PKU tre dager etter fødselen. PKU kalles også fenylketonuri eller Føllings sykdom. Hvert år fødes det cirka fem barn i Norge med denne sykdommen.

Oddrun Dokkedal Liene fra Homborsund i Grimstad er en av dem. Hun har levd hele livet på det som ofte kalles «verdens strengeste diett».

Hun kan ikke få i seg for mye kjøtt, fisk, fugl, egg eller melkeprodukter.

Vanlig mat

Denne vanlige maten må Oddrun og andre med PKU unngå.

Foto: Tiril Mettesdatter Solvang / NRK

Alvorlige konsekvenser

– Konsekvensene hvis man ikke følger dietten er alvorlige. Barn som ikke følger den kan få varige skader. De kan bli psykisk utviklingshemmet. Å slurve med dietten som voksen kan resultere i hodepine, konsentrasjonsvansker og psykiske vansker, sier Ingrid Wiig til NRK.

Hun er rådgiver og klinisk ernæringsfysiolog ved Senter for sjeldne diagnoser.

Krevende å følge

– Jeg skulle gjerne ha spist et skikkelig smørbrød med reker, sier Oddrun. I dag kan hun bare spise tre til fire reker med spesialbakt brød som inneholder lite protein.

Oddrun har lært å leve med den spesielle dietten, men husker at det var vanskeligere da hun var yngre.

– Jeg følte meg annerledes. Maten jeg måtte spise på skolen var ulik enn det andre barn spiste, sier hun.

Mat personer med Føllings sykdom kan spise

Denne maten kan mange med Føllings sykdom (PKU) spise, men de fleste veier vanlige matvarer. For eksempel kan mange bare spise et halvt vanlig knekkebrød uten pålegg.

Foto: Tiril Mettesdatter Solvang / NRK

Det ligger mye jobb i å følge dietten. Istedenfor å gå i butikken og kjøpe mat, må hun kjøpe og lage spesialprodusert mat. I tillegg må hun ta proteinerstatning og veie alt hun spiser.

Sosialt vanskelig

– Å leve på en diett som er veldig annerledes enn det andre spiser kan være både sosialt vanskelig og stressende. PKU-dietten krever regning for hvert måltid og den er tilpasset deg individuelt. Man må vite akkurat hvor mye man skal ha av all mat som inneholder protein, forteller Ingrid Wiig.

Oddrun har valgt å være åpen om sykdommen, men hun synes det fortsatt er vanskelig når hun skal spise lunsj på et sted der hun ikke kjenner så mange.

– Når jeg er rundt mennesker jeg ikke kjenner, er det en ekstra terskel å ta fram proteinerstatning og vekta for å veie maten. Da føler jeg at alle venter på en forklaring, sier hun.

Helt kakestykke

Oddruns sykdom hindrer ikke henne i å delta i sosiale sammenhenger, selv om hun av og til skulle ønske hun kunne spise vanlig mat.

– Noen ganger skulle jeg gjerne hatt et helt kakestykke, istedenfor å begrense meg til en bitteliten bit, sier Oddrun.

Oddrun er pasient i sesong to av 'Hva feiler det deg?'.

Oddrun er pasient i «Hva feiler det deg?». Her er hun sammen med programleder Kjetil Røthing Askeland.

Foto: NRK

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.