Alle nyfødte i Norge sjekkes for den sjeldne sykdommen PKU tre dager etter fødselen. PKU kalles også fenylketonuri eller Føllings sykdom. Hvert år fødes det cirka fem barn i Norge med denne sykdommen.
Oddrun Dokkedal Liene fra Homborsund i Grimstad er en av dem. Hun har levd hele livet på det som ofte kalles «verdens strengeste diett».
Hun kan ikke få i seg for mye kjøtt, fisk, fugl, egg eller melkeprodukter.
Alvorlige konsekvenser
– Konsekvensene hvis man ikke følger dietten er alvorlige. Barn som ikke følger den kan få varige skader. De kan bli psykisk utviklingshemmet. Å slurve med dietten som voksen kan resultere i hodepine, konsentrasjonsvansker og psykiske vansker, sier Ingrid Wiig til NRK.
Hun er rådgiver og klinisk ernæringsfysiolog ved Senter for sjeldne diagnoser.
- Oddrun er pasient i «Hva feiler det deg?» Se om legene klarer å gjette diagnosen.
- Ta testen:
Krevende å følge
– Jeg skulle gjerne ha spist et skikkelig smørbrød med reker, sier Oddrun. I dag kan hun bare spise tre til fire reker med spesialbakt brød som inneholder lite protein.
Oddrun har lært å leve med den spesielle dietten, men husker at det var vanskeligere da hun var yngre.
– Jeg følte meg annerledes. Maten jeg måtte spise på skolen var ulik enn det andre barn spiste, sier hun.
Det ligger mye jobb i å følge dietten. Istedenfor å gå i butikken og kjøpe mat, må hun kjøpe og lage spesialprodusert mat. I tillegg må hun ta proteinerstatning og veie alt hun spiser.
Sosialt vanskelig
– Å leve på en diett som er veldig annerledes enn det andre spiser kan være både sosialt vanskelig og stressende. PKU-dietten krever regning for hvert måltid og den er tilpasset deg individuelt. Man må vite akkurat hvor mye man skal ha av all mat som inneholder protein, forteller Ingrid Wiig.
- Les også:
Oddrun har valgt å være åpen om sykdommen, men hun synes det fortsatt er vanskelig når hun skal spise lunsj på et sted der hun ikke kjenner så mange.
– Når jeg er rundt mennesker jeg ikke kjenner, er det en ekstra terskel å ta fram proteinerstatning og vekta for å veie maten. Da føler jeg at alle venter på en forklaring, sier hun.
Helt kakestykke
Oddruns sykdom hindrer ikke henne i å delta i sosiale sammenhenger, selv om hun av og til skulle ønske hun kunne spise vanlig mat.
– Noen ganger skulle jeg gjerne hatt et helt kakestykke, istedenfor å begrense meg til en bitteliten bit, sier Oddrun.
- Lurer du på mer om dietten?
- Les også: