NRK Meny
Normal

Nytt utbrudd av legionærsyke i Alicante

Åtte nye tilfeller av den alvorlige legionærsyken er registrert på et hotell i nærheten av Benidorm. Smittekilden er ikke funnet.

Legionella

Legionellasmitte kan alvorlig sykdom, men det kan være vanskelig å finne smittekilden.

Foto: NRK

Siden desember i fjor er 21 mennesker smittet av legionella-bakterien i Alicante-provinsen på Costa Blanca i Spania. Nå er åtte nye tilfeller registrert. Ingen av pasientene er norske.

Alle de åtte har tilknytning til hotellet Diamante Beach i byen Calpe rett nord for turistmagneten Benidorm.

Spanske helsemyndigheter har nå stengt hotellet, og fortsetter letingen etter smittekilden.

Legionærsyken er en infeksjonssykdom som kan gi alvorlig lungebetennelse forårsaket av legionellabakterier.

Smittekilden er ofte damp fra kjøletårn, dusjer eller boblebad. Sykdommen smitter ikke mellom mennesker.

Fraråder ikke reise

Folkehelseinstituttet ber alle som har opphold seg på Diamante Beach Hotel siden midten av juni, og som får influensaliknende symptomer, om å kontakte lege for å få sjekket mulig legionellainfeksjon.

Det tar vanligvis mellom to og ti dager fra man smittes til man blir syk. Symptomene kan være høy feber, muskelsmerter, hodepine og hoste.

Folkehelsa understreker at selv om man måtte være bekymret for mulig smitte, er det ikke nødvendig å be legen ta prøver for legionella hvis man ikke har fått symptomer på sykdommen.

Norske myndigheter fraråder ikke reiser til Calpe eller Alicante-området.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.