NRK Meny
Normal

Nytt svindelforsøk mot DNB-kunder

Flere DNB-kunder har fått falske e-poster som påstår at nettbanken og bankkortet deres er sperret.

DNB nettbank

DNB-kunder har vært utsatt for flere svindelforsøk den siste tiden.

Foto: NRK

Petter Ravne Bugten

Ta kontakt med banken umiddelbart hvis du har gitt fra deg sensitive opplysninger, råder Petter Ravne Bugten i Forbrukerombudet.

Foto: Bjørn-Eivind Årtun

I går kveld og i dag tidlig mottok flere DNB-kunder en e-post som tilsynelatende så ut til å komme fra banken, skriver Forbrukerombudet på sine nettsider.

– Følger du lenken i e-posten og gir fra deg informasjon om kontonummer, kredittkortnummer, brukernavn og passord og så videre, risikerer du at svindlerne vil misbruke informasjonen, sier fagdirektør Petter Ravne Bugten i Forbrukerombudet.

Han råder de som har klikket på lenken og oppgitt sensitiv informasjon til straks å ta kontakt med banken for å sperre kort og nettbank.

Går til en tysk nettside

E-postene er sendt fra flere ulike avsendere, som alle gir inntrykk av å tilhøre DNB: service@alerts.com, dnb@dnb.no, sales.dnb@sales.dnb.no eller reply@reply.no.

– Det er svært enkelt å manipulere e-poster slik at det ser ut som at avsenderen er en seriøs bedrift i stedet for en kreativ svindler, sier Ravne Bugten.

Lenken kundene blir bedt om å trykke på, går imidlertid til en tysk nettside. Men også denne gir inntrykk av å tilhøre DNB.

– Men en seriøs aktør som DNB vil aldri be deg om å oppdatere personopplysningene dine på denne måten.

Kort tid siden forrige svindelforsøk

DNB-kunder har flere ganger tidligere vært utsatt for svindelforsøk via e-post, senest for få uker siden.

Informasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB sier det virker som om svindlerne tar for seg ett selskap av gangen.

– Nå er det åpenbart et kjør mot DNB. Vi har sett det før, og jeg tror dessverre dette vil bli vanligere framover, sier han til Aftenposten.no.

Han understreker at det ikke er så mange som lar seg lure. Tapene har vært lave etter denne type svindelforsøk.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.