Nytt råd om fiskespising

Du trenger ikke være bekymret for giftstoffer i fisk, nesten uansett hvor mye du spiser av det, viser en helt fersk rapport. Rådet for hvor mye fisk gravide bør spise er endret.

Fisk

– De som ikke spiser fisk hver uke, kan gå glipp av helsefordeler, sier norske eksperter.

Foto: Maria Elsness / NRK

Fisk er fortsatt sunt. Verken storspisere eller andre får i seg for store mengder skadelige stoffer. Det viser en rapport som Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) presenterte i dag.

LES OGSÅ: Her er det sunneste du kan spise

Færre giftstoffer

For åtte år siden konkluderte ekspertene med at fiskeinntaket til nordmenn flest ikke utgjorde noen helserisiko. Men: Datidens nivåer av miljøgifter i oppdrettsfisk var betydelige høyere enn i dag.

De som spiste mer enn 400 gram fet fisk i uken over lengre tid ville overskride grensen for tolerabelt ukentlig inntak av giftstoffene PCB og dioksiner. Disse miljøstoffene hoper seg opp i kroppen til fisk, dyr og mennesker. Nivået av miljøgifter i oppdrettsfisk har gått betydelig ned de åtte siste årene.

Nå er bekymringene lagt til side: Verken storspisere eller andre får i seg skadelige mengder av disse miljøgiftene gjennom fisk. Kvinner i fruktbar alder og jenter bør ikke lenger begrense inntaket av fet fisk ut fra et helseperspektiv, slik rådet har vært frem til nå.

– De som spiser lite fisk, det vil si mindre enn tilsvarende ett fiskemåltid i uken, kan gå glipp av helsefordeler, sier medlem av Hovedkomiteen i VKM, Janneche Utne Skåre, som har ledet arbeidet med vurderingen.

Fisk

Verken storspisere eller andre får i seg skadelige mengder av miljøgifter gjennom fisk.

Foto: Maria Elsness / NRK

Nytt råd: Gravide bør spise mer

Nordmenn spiser mer fisk enn før. Fiskeforbruket gikk opp med 7 prosent fra 2011 til 2013, viser en kostholdsundersøkelse fra Helsedirektoratet. VKM konkluderer med at både barn og voksne spiser nok fisk. Men det er én gruppe som bør spise mer.

– Gravide spiser for lite fisk. Det er anbefalt en ekstra mengde Omega 3-fettsyrer under graviditeten for å ta vare på fosteret, sier Skåre.

Dette betyr altså at rådet om fiskespising for gravide nå blir endret.

Det er gledelig å høre at det ikke lenger er grunn til spesifikke kostråd for gravide når det gjelder fet fisk, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H).

Glade fiskedamer

GLADE DAMER: Janneche Utne Skåre i Vitenskapskomiteen for Mattrygghet (t.v.) og fiskeriminister Elisabeth Aspaker er enige om at fisk fortsatt er sunt.

Foto: Tor Risberg / NRK

Også Mattilsynet applauderer Vitenskapskomiteens konklusjon.

– Det er godt å høre at det er mindre fare forbundet med å spise fisk, enn det vi fikk høre i 2006, sier Harald Gjein, administrerende direktør i Mattilsynet.

– Denne oppdateringen gir oss nødvendig innspill til rådene om hvordan befolkningen skal spise trygt. Det er særlig hyggelig at det ikke lenger er grunnlag for å ha egne varsomhetsregler for gravide, sier divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet.

Dagens rapport fra VKM er den største oppdateringen av fisk i norsk kosthold siden 2006.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)