NRK Meny
Normal

Nytt råd om fiskespising

Du trenger ikke være bekymret for giftstoffer i fisk, nesten uansett hvor mye du spiser av det, viser en helt fersk rapport. Rådet for hvor mye fisk gravide bør spise er endret.

Fisk

– De som ikke spiser fisk hver uke, kan gå glipp av helsefordeler, sier norske eksperter.

Foto: Maria Elsness / NRK

Fisk er fortsatt sunt. Verken storspisere eller andre får i seg for store mengder skadelige stoffer. Det viser en rapport som Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) presenterte i dag.

LES OGSÅ: Her er det sunneste du kan spise

Færre giftstoffer

For åtte år siden konkluderte ekspertene med at fiskeinntaket til nordmenn flest ikke utgjorde noen helserisiko. Men: Datidens nivåer av miljøgifter i oppdrettsfisk var betydelige høyere enn i dag.

De som spiste mer enn 400 gram fet fisk i uken over lengre tid ville overskride grensen for tolerabelt ukentlig inntak av giftstoffene PCB og dioksiner. Disse miljøstoffene hoper seg opp i kroppen til fisk, dyr og mennesker. Nivået av miljøgifter i oppdrettsfisk har gått betydelig ned de åtte siste årene.

Nå er bekymringene lagt til side: Verken storspisere eller andre får i seg skadelige mengder av disse miljøgiftene gjennom fisk. Kvinner i fruktbar alder og jenter bør ikke lenger begrense inntaket av fet fisk ut fra et helseperspektiv, slik rådet har vært frem til nå.

– De som spiser lite fisk, det vil si mindre enn tilsvarende ett fiskemåltid i uken, kan gå glipp av helsefordeler, sier medlem av Hovedkomiteen i VKM, Janneche Utne Skåre, som har ledet arbeidet med vurderingen.

Fisk

Verken storspisere eller andre får i seg skadelige mengder av miljøgifter gjennom fisk.

Foto: Maria Elsness / NRK

Nytt råd: Gravide bør spise mer

Nordmenn spiser mer fisk enn før. Fiskeforbruket gikk opp med 7 prosent fra 2011 til 2013, viser en kostholdsundersøkelse fra Helsedirektoratet. VKM konkluderer med at både barn og voksne spiser nok fisk. Men det er én gruppe som bør spise mer.

– Gravide spiser for lite fisk. Det er anbefalt en ekstra mengde Omega 3-fettsyrer under graviditeten for å ta vare på fosteret, sier Skåre.

Dette betyr altså at rådet om fiskespising for gravide nå blir endret.

Det er gledelig å høre at det ikke lenger er grunn til spesifikke kostråd for gravide når det gjelder fet fisk, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H).

Glade fiskedamer

GLADE DAMER: Janneche Utne Skåre i Vitenskapskomiteen for Mattrygghet (t.v.) og fiskeriminister Elisabeth Aspaker er enige om at fisk fortsatt er sunt.

Foto: Tor Risberg / NRK

Også Mattilsynet applauderer Vitenskapskomiteens konklusjon.

– Det er godt å høre at det er mindre fare forbundet med å spise fisk, enn det vi fikk høre i 2006, sier Harald Gjein, administrerende direktør i Mattilsynet.

– Denne oppdateringen gir oss nødvendig innspill til rådene om hvordan befolkningen skal spise trygt. Det er særlig hyggelig at det ikke lenger er grunnlag for å ha egne varsomhetsregler for gravide, sier divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet.

Dagens rapport fra VKM er den største oppdateringen av fisk i norsk kosthold siden 2006.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.