NRK Meny
Normal

Nytt håp for migrenepasienter

Ny, håndholdt magnetstimulator skaper håp om et medisinfritt behandlingstilbud til migrenepasienter. Norske forskere er forsiktige optimister.

Illustrasjonsfoto

Nesten en halv million nordmenn lider av migrene.

Foto: Zdenka Micka

Det nye apparatet , som er testet ut av forskere ved Albert Einstein College i New York, leverer en magnetisk puls til baksiden av hodet.

Etter å ha prøvd apparatet i to timer, opplevde 40 prosent av testpersonene at migrenesmertene opphørte, opplyser BBC på sine nettsider .

Dette er første gang man tester ut et apparat som er ment for hjemmebruk. Forskere fant ingen alvorlige bivirkninger ved bruk av apparatet, som skal være svært enkelt i bruk.

Før et migreneanfall, skjer det forandringer i nervecellene i hjernen. Det nye, håndholdte apparatet leverer transkraniell magnetisk stimulering (sTMS) til hodebunnen. Denne stimuleringen skal avbryte prosessen i den såkalte aurafasen og slik forhindre at anfallet finner sted.

Les også: God søvn mot migrene

Apparatet er bare testet på pasienter som lider av klassisk migrene, også referert til som«migrene med aura». Før migreneutbruddet finner sted, opplever disse pasientene et forstadium med sympotomer som uklart synsfelt og prikking i kroppen. Migrene uten aura har intet tydelig forstadium.

Skal i gang med lignende studie i Norge

Neuralieve migreneapparat

Slik ser det nye, håndholdte apparatet ut. Apparatet leverer magnetisk stimulering til hodebunnen og forstyrrer migreneanfallet i startfasen.

Foto: Neuralieve

Professor og sesjonslege Trond Sand fra Avdeling fra nevrologi og klinisk nevrofysiologi ved St.Olavs Hospital, forteller at et lignende magnetstimuleringsstudie er på trappene ved Nasjonalt kompetansesenter for hodepine:

– Vi skal i gang med et magnetstimuleringsstudie på migrenepasienter i Trondheim. Her ønsker vi å studere migrenefysiologien i hjernen, men også måle om stimulering påvirker anfallshyppigheten. Rekruttering til studien vår vil starte om kort tid, opplyser professoren til NRK.no.

Omtrent en halv million nordmenn er rammet av migrene, som skyldes en forbigående ubalanse i nervesystemet . Sykdommen forekommer i alle aldersgrupper, men er mest vanlig hos kvinner i alderen 20 - 40 år.

- «Lovende» effekt

Professor Sand er moderat optimistisk med hensyn til det nye, håndholdte apparatet man har brukt i den amerikanske undersøkelsen:

Mirgene-Barbie

Migrene kan oppleves som en stikkende smerte i hodet.

Foto: Migraine Chick/ flickr.com/ Creative Commons

– Det er interessant med en forenklet magnetstimulator som pasienter kan bruke selv, og en god idé å stimulere syns-hjernebarken tidlig i aurafasen. Effekten er lovende, men moderat i denne industristøttede og industriledete amerikanske multisenterstudien der 18 sentre har inkludert ca 160 migrenepasienter i aurafasen, sier professoren.

Han understreker at flere studier må gjøres før man kan vurdere å ta i bruk det nye apparatet som en del av et behandlingstilbud:

– Vi må også huske på at placebo kan ha påvirket resultatene fordi ekstern stimuli kjennes bedre enn narrestiumulus (sham). Kostnadene ved denne behandlingsformen kan også bli svært høye, avslutter professoren.


TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.