Hopp til innhold

Nytt «superdop» selges ulovlig på nett

SARM-stoffene blir omtalt som de nye anabole steroidene. Stoffene er under medisinsk utprøving, men selges ulovlig på nettet.

Muskler
Foto: Skovdal & Skovdal / Colourbox

Medikamenter av typen SARM er under utprøving mot en rekke alvorlige sykdommer som fører til muskelsvinn.

Lenge før stoffene er godkjent, har de dukket opp for salg over nettet. I likhet med anabole steroider, stimulerer nemlig midlene til muskelvekst. Men så langt ser det ut til at man unngår alvorlige bivirkninger.

I USA snakker man nå om «det nye superdopet», og det blir spådd at disse medikamentene vil kunne overta for anabole steroider.

Vil ha virkningen til anabole steroider

Anabole steroider er fortsatt «folkets doping,» selv om toppidrettsutøvere sjelden tar sjansen.

- Årsaken til det er jo at de er svært virksomme. Men det store problemet med anabole steroider, eller androgen-anabole steroider som jeg ønsker å kalle dem, er bivirkningene, sier leder Peter Hemmersbach ved Norges laboratorium for dopinganalyse.

Slike steroider er aktive hormoner, og endrer mye mer enn muskelmassen i kroppen. Blant bivirkningene er økt risiko for hjerte-karsykdommer. I tillegg endres hormonbalansen slik at kvinner får mer mannlige karakteristika, mens nivået av mannlige kjønnshormoner blir kraftig redusert hos menn.

- Så langt har jeg ikke sett noe i litteraturen som tyder på tilsvarende bivirkninger av SARM. Det ser altså ut til at disse medikamentene kan påvirke muskelmassen uten å påvirke kjønnskarakteristika, fortsetter Hemmersbach.

Ikke ferdig testet

Peter Hemmersbach

SARM har kommet ut på markedet lenge før de er ferdig utviklet, forteller Peter Hemmersbach i Norges laboratorium for dopinganalyse.

Selv om de foreløpige studiene knyttet til SARM gir grunn til optimisme for flere pasientgrupper, vet man heller ikke sikkert hva de eventuelt kan føre med seg av bivirkninger.

- Her tar man en sjanse rett og slett. Men det viser seg ofte at folk som bruker doping er villige til å ta sjanser. Flere stoffer som har blitt stoppet før de har blitt legemidler, har siden dukket opp som dopingpreparater, forteller Hemmersbach.

SARM står allerede på Det Internasjonale Antidopingbyrået WADAs forbudsliste - til tross for at ingen hittil har avlagt positiv dopingtest på disse stoffene.

- Man kan alltid diskutere når det er riktig å føre opp stoffer på forbudslista. Med SARM-ene har vi vært i forkant, og da kan man kanskje spekulere i om dette gir folk utenom organisert idrett idéer. Men jeg mener det er riktig å føre opp stoffer som vi mener vil være prestasjonsfremmende, sier Hemmersbach.

Vanlig at legemidler misbrukes

Det er slett ikke uvanlig at dopingmidler egentlig utvikles som legemidler.

- De fleste dopingmidler har blitt etablert som det etter først å ha vist effekt som legemidler. Et eksempel er EPO, som var utrolig viktig for nyrepasienter da det kom i 1987-88. Så gikk det noen måneder, og så begynte friske personer å misbruke stoffet for å øke prestasjonene sine, forteller Hemmersbach.

I tilfellet EPO lå dopingjegerne i etterkant, og det tok tid før man klarte å avsløre misbruk ved tester. I dag tester laboratoriene for SARM, til tross for at man egentlig ikke vet om stoffet er i bruk på toppidrettsnivå i det hele tatt.

Faktisk er SARM-midlene så lite ferdige at dopinglaboratoriene selv ikke har fått utlevert stoffene fra produsentene. De har selv måttet fremstille dem på grunnlag av publisert forskning.

Bruker flere midler enn før

Tendensen i treningsmiljøer utenfor organisert idrett, er at man gjerne kombinerer flere stoffer.

- Det er fortsatt mange som bruker anabole steroider, men gjerne i kombinasjon med andre midler, for eksempel veksthormon og veksthormon-relaterte peptider, sier Hemmersbach.

Mens det er grundig dokumentert at anabole steroider faktisk har en effekt på friske personer, har ikke veksthormon like godt dokumentert prestasjonsfremmende effekt.

- Man vet at de virker på personer som har for lite veksthormon i utgangspunktet, men det finnes ikke studier som dokumenterer virkningen hos friske. Det skyldes i stor grad at slike studier ville være uetiske, forklarer Hemmersbach.

Neste generasjon doping?

I USA spekuleres det i om SARM vil overta for anabole steroider. Antakelig vil ikke stoffene komme i særlig sirkulasjon i toppidrettsmiljøer, på grunn av faren for testing. SARM er nemlig enkelt å påvise når man først tester for det.

- Hva tror dere blir den neste dopingformen på høyt nivå?

- Genterapi har det vært snakket om i mange år. Det er klart at hvis man klarer å produsere midler som via genene får kroppen til å produsere mer at prestasjonsfremmende, naturlige stoffer, må nye påvisningsmetoder til.

- Men så langt er det ingenting som tyder på at slik doping er tilgjengelig og i bruk, mener Hemmersbach.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)