Hopp til innhold

– Ikke "søtt" å fjerne foster på grunn av kjønn

Ved hjelp av en enkel blodprøve kan DNA fra fosteret undersøkes tidlig, for blant annet å fastslå kjønn. Norsk genetiker er betenkt over mulighetene. Hva mener du? Delta i debatten!

Gravid

Fosterets kjønn kan fastslås med et par dråper blod fra mor.

Foto: Colourbox.com

Genetiker Øyvind Braaten

Genetiker Øyvind Braaten er skeptisk til «hjemmetesting» av kjønn på foster.

Foto: Astrid Engen / NRK
Kromosomer

Kromosomer. Ved Downs syndrom finnes det tre av nummer 21 istedet for to.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Hvis man tester for å få vite om det er gutt eller jente og dermed gleder seg over det resultat man måtte få, er jo det "søtt", sier genetiker Øyvind Braaten ved Ullevål universitetssykehus til NRK.

– Men hvis man finner ut at det er det kjønnet man ikke ønsker – og så velger å avbryte svangerskapet, er det ikke "søtt", sier han.

Hva mener du? Diskutér i kommentarfeltet under saken!

Dagens metoder innebærer risiko

Det er flere år siden forskere fant en måte å finne fosterets DNA i mors blod, og metoden brukes i allerede i enkelte land til å avgjøre kjønn, men har foreløpig ikke blitt tatt i bruk av norske leger.

Såkalt «fritt føtalt DNA» vil også snart kunne brukes til å oppdage kromosomfeil som Down syndrom, men dette er foreløpig på forskerstadiet.

I Norge får gravide over 38 år, og enkelte andre grupper, tilbud om fosterdiagnostikk, blant annet ved prøve fra fostervann eller morkake. Disse prøvene har en abortrisiko på mellom en halv og to prosent.

Les også: Kan påvise Downs med blodprøve

Les også: Flere aborterer fostre med Downs

- Slipper å stikke nåler inn i magen

Ved undersøkelse på fosterets arvestoff ved blodprøve vil bekymrede mødre kunne slippe den økte risikoen for spontanabort.

– Man slipper risikofylte metoder som å stikke nåler inn i magen på folk, sier Kjell Åsmund Salvesen, professor og overlege ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

Enkelte klare fordeler finnes med andre ord, og som NRK.no har skrevet tidligere,
er «ekspertene» enige om at undersøkelse av fosterets arvestoff i blodprøve fra den gravide, er fremtidens metode for å påvise for eksempel Down syndrom, samt en rekke arvelige genrelaterte sykdommer hos fosteret, hvis politikerne vil.

Les også: Få dansker med Downs syndrom

Kan unngå kjønnsbundne sykdommer

Prøvene vil også kunne brukes til å fastslå kjønn, ikke bare for å si noe om hvorvidt
barnerommet skal males blått eller rosa, men for å kunne gi familier et reelt valg dersom de er bærere av kjønnsbundne sykdommer.

– Kjønnstest basert på foster-DNA i blodprøve fra den gravide vil bli tatt i bruk også i Norge, i situasjoner der det er høy risiko for kjønnsbundet sykdom hos
fosteret, sier overlege ved Senter for medisinsk genetikk og molekylærmedisin ved Haukeland Universitetssykehus, Ellen Blinkenberg.

– Men det kommer ikke til å bli et tilbud fra det offentlige helsevesen for personer som ønsker kjønnstest av fosteret dersom det ikke foreligger risiko for sykdom knyttet til kjønn. Dette vil være regulert av norsk bioteknologilov, sier hun.

Les også: Færre unge tek abort

Tester kan allerede kjøpes på internett

Muligheten finnes imidlertid allerede for privatpersoner; man kan bestille testen hos kommersielle aktører over internett - en verden som ikke omfattes av Bioteknologiloven. Loven legger naturlig nok bare føringer for hva som kan testes i regi av norske helsemyndigheter.

Ved simpelthen å skrive inn et par søkeord i Google, fant NRK.no kjapt en DNA-test, tilbudt av et amerikansk selskap.

Testen promoteres med setninger som «Hadde det ikke vært fint å vite om du skal velge det rosa teppet i stedet for å gå for det mer nøytrale grønne?» og «Gi deg selv ro – og babyen din de forberedelsene bare tid tillater».

Les også: Flere tar abort hjemme

Et par dråper blod...

Den gjennomføres ved simpelthen å sende inn et par dråper av mors blod.

– Jeg synes det er vanskelig at det er i ferd med å utvikle seg et slags postordremarked for dette, sier genetiker Øyvind Braaten.

– Når det blir sånn at du kan ta en blodprøve hjemme, legge det på et lite brett og sende det til USA - og få svar tilbake i posten, så er jeg litt betenkt med tanke på hva denne type testing innebærer av muligheter.

  • Mer om testing av gravide kan du se på Puls på NRK 1 mandag 28.mars kl.19.45.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)