NRK Meny

Nye matvaner truer tennene

Tennene våre etser bort, advarer professor.

tenner
Foto: Åserud, Lise, Lise Åserud / SCANPIX

Kilde: NRK Puls

Artikkelen er flere år gammel.

- Nordmenns spisevaner er endret og mange har så sur kost og drikke at tennene rett og slett etser bort, sier professor i kariologi ved Universitetet i Oslo, Morten Rykke.

Vet det ikke selv

Professoren anslår at omkring 40 prosent av de over 20 år kan ha større eller mindre skader på emaljen. Syreangrep kombinert med slitasje er hovedårsaken.

Og et av de største problemene, er at vi ikke vet at tennene våre holder på å slites bort.

Godteri og sukker er ikke det eneste som kan ødelegge tennene dine. For et vanlig, sunt måltid kan være brutalt mot emaljen.

LES OGSÅ: Velg riktig tannbørste

Sunt men surt

tannbørste, tannlege

Velg en myk tannbørste.

Foto: ScanStockPhoto

Syreholdig mat med lav ph-verdi fører til etsing av tennene, og mat som sitrusfrukter, eple, juice, salatdressing, lettbrus og sportsdrikker har alle disse egenskapene.

Etsingen forårsaker at emaljen mykner, bryter lettere ned og ikke beskytter tannbenet i tannen slik den skal. Og i verste fall sliten emaljen helt bort.

Vanlige tegn på at tennene begynner å bli slitt, er at de blir matte og nærmest gjennomsiktige. Og hvis slitasjen har pågått lenge, kan man få ising og smerte i tennene. Jekslene blir ofte spisse, med store groper.

Motangrep

- Det er mulig å forebygge skader ved å være forsiktig med syrlig mat og drikker, sier tannlege Nina Rygh Thoresen til bladet Puls.

Og med relativt enkle grep kan du gjøre mye for å unngå sterke syreskader på tennene dine.

Appelsin

Appelsinjuice er surt for tennene.

Foto: Monika Adamczyk

Hvis du for eksempel drikker noe surt, kan du drikke fort og med sugerør. Dessuten kan du drikke vann eller skylle munnen med vann for å nøytralisere syren.

Tygger du sukkerfri tyggis, setter du fart på spyttproduksjonen, som igjen er med på å beskytte tennene mot bakterie- og syreangrep.

Et annet tips er å vente med å pusse tennene til en time etter at du har spist sur mat. Syren gjør emaljen mer porøs, slik at en tannpuss kan gjøre vondt verre. Bruk også myk tannbørste og tannkrem med lite slipemiddel.

LES OGSÅ: Velg riktig tannbørste

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER!

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.