Nye bøker kastes på dynga

FBI fant tusenvis av splitter nye bøker på fyllinga. Hvert år kaster forlagene mellom 3 og 4 millioner bøker. Hvorfor?

Tusenvis av nye bøker blir bare kastet på dynga.

Tusenvis av nye bøker blir bare kastet på dynga.

Foto: Line Hødnebø

Neste uke er det bokskred.

Det stor Mammutsalget går av stabelen. Da kan du få kjøpt rimelige bøker.

Men billigsalget regnes også som dødens forværelse for boka.

Nordmenn leser bøker som aldri før. Men ikke alle bøker lever evig.

I Norge kaster forlagene mellom 3 og 4 millioner bøker hvert år.

- Dette er kun et anslag, men helt presise tall har vi ikke, sier administrerende direktør i Forlagssentralen, Einar Einarssen, til NRK.no.

Forlagssentralen er Norges største bokdistributør. Fra store lagerhaller sendes millioner av ferske bøker og klassikere ut til bokhandlere og bokklubbmedlemmer over hele landet.

– Vi lagrer mer enn halvparten av forlagenes bøker og har rundt 19 millioner bøker i hyllene til enhver tid, forteller Einarssen.

Sentraldistribusjonen har resten. Bøker som ikke blir solgt returneres til lageret. Noe havner på butikkenes Mammutsalg.

- Bokskredet går av stabelen om en drøy uke, sier Einar Einarssen videre.

Kastede bøker på søppeldynga

Mange bøker blir aldri lest, de havner her på gjenvinningsstasjonen.

Foto: Line Hødnebø

Millioner av bøker makuleres

Bokmaskineriet i Norge er stort. Nærmere 30 millioner bøker er i omløp. Når tilbudet øker og lagrene fylles opp må vi også kvitte oss med bøker.

- Bøker har blitt en ferskvare. Forlagene har aldri før trykket opp så mange boktitler, og nordmenn er ivrige lesere. Men hva som slår an kan ofte være uforutsigbart, sier informasjonssjef i Gyldendal forlag Bjarne Buset.

- Hvem hadde trodd at et seks binds-verk av en ung forfatter skulle bli en knallsuksess, spør han og henviser til den mye medieomtalte forfatteren Karl-Ove Knausgård.

På et gjenvinningsanlegg fant Forbrukerinspektørene tusenvis av uleste bøker kastet på dynga. Bøker av Saabye Christensen og Jan Kjærstad som bare er ett og to år gamle. Og miljøboka – som skal lære ungdom om klimautfordringene!

- En lærepenge for forlagene , mener forfatter Jan Kjærstad.

Saabyes bøker

Boken 'Stille lengde' av Lars Saabye Christensen.

Foto: Line Hødnebø

- Det er ikke noe pent syn å se bøker liggende i hauger på en gjenvinningsstasjon. Men vi lever i en bransje uten fasitsvar. En bok vi har tro på kan likevel feile i markedet. Derfor vil det alltid bli et overskudd av bøker som må makuleres, sier Buset.

– Men det meste blir resirkulert til nytt papir da, fortsetter han.

Forlagene mener de trykker opp mindre opplag av bøkene enn før, fordi det er teknisk mulig og rimeligere enn før.

- Men bøker vil alltid ha et restlager, det er ikke så mye vi kan gjøre med det, sier Buset.

- Bokbransjen kan gjøre mer

Framtiden i våre hender mener forlagsbransjen er litt for passive. Mye kan gjøres for å redusere papirforbruket.

- Selv om bokbransjen utgjør en mindre del av det totale papirforbruket i Norge, så er 3-4 millioner bøker ganske mye, sier Arild Hermstad, leder i miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender.

Han mener forlagene bør satse mer på miljøvennlig papir som faktisk kan resirkuleres, og at både trykkingen av transporten av bøker kan gjøres mer effektiv og mindre ressurskrevende.

- Mye handler om planlegging og vilje til å omstille seg, sier Hermstad.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hva synes du om at nye bøker kastes? Delta i diskusjonen nedenfor.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)