Ny vår for LP-platene

Musikk på vinyl er i ferd med å få en ny vår. Det norske salget av platespillere er femdoblet det siste året. Men snart er det over og ut for lydkassetter og VHS-bånd.

LP-plater
Foto: Colourbox

CD-spillerne tok raskt over markedet da den nye digitale lydteknologien kom i 1983. Fra slutten av åttitallet ble det bare solgt et par tusen platespillere hvert år i Norge. Mange av dem ble kjøpt av diskjockeyer og andre profesjonelle.

- Men i fjor spratt salget opp til cirka 10.000 platespillere. Alt tyder på at tallet vil bli enda høyere i år, forteller informasjonssjef Erik Andersen i stiftelsen Elektronikkbranjsen.

- Interessen for LP-spillere har vært der helt siden 80-tallet, men bare blant en liten menighet som sverger til vinylens lydkvalitet eller folk som bruker spillerne profesjonelt. Men det har snudd etter at apparater som kan overføre lyden til digitale filer er kommet, sier Andersen.

Han tror de fleste kjøperne er folk som allerede har en samling LP-plater hjemme som de vil gjenoppfriske bekjentskapet med. Når de også får mulighet til å legge vinylmusikken inn på PCer og mp3-spillere blir valget enkelt.

Men den gjenfødte interessen for analog lyd påvirker også musikkbransjen. Landets største musikkjede Platekompaniet startet opp igjen nettsalget av LP-plater ved juletider i fjor. Og pila peker rett oppover.

- Salget av vinyl øker jevnt og trutt, vi har ikke hatt nedgang de månedene vi har holdt på. Også antall titler blir bare bedre og bedre, sier musikkansvarlig Olav Bru i Platekompaniets nettbutikk.

Han forteller at utvalget av vinylmusikk nå spenner fra det helt spesielle og ukjente til de store kommersielle salgssuksessene. Stadig mer norsk musikk blir også lansert på LP.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Platespiller

I fjor kjøpte vi 10.000 platespillere her i landet.

Foto: Colurbox

Forsvinner snart

Selv om platespillerne opplever en kanskje litt overraskende renessanse, ser det styggere ut for andre ”gamle” formater som lydkassetter og VHS videobånd.

- Jeg blir ikke overrasket om lydkassettene forsvinner helt allerede neste år. VHS lever kanskje et par år til, mener Tor Heimdal. Han er daglig leder i Heimdal AS, en av de store importørene av opptaks- og lagringsutstyr.

Salget av kassettbånd til lydopptak har gått ned med 60 prosent hittil i år sammenliknet med tilsvarende periode i fjor. For ett år siden var nedgangen nesten like stor. Og interessen for uinnspilte VHS-videobånd synker bortimot like raskt.

Lydkassett

Lydkassettene blir snart et samlerobjekt.

Foto: ScanStock

De få kassett- og VHS-produsentene som fortsatt holder stand vil etterhvert trekke inn årene, ifølge mange eksperter.

Med finanskrise og så lav etterspørsel som nå er det grunn til å tro at produksjonen snart vil stanse helt.

Andre medier overtar

- Men også salget av uinnspilt CD og DVD går tilbake, forteller Tor Heimdal.

- Andre lagringsmedier som minnekort og harddisker tar over en god del del av dette markedet. Nedlasting på nettet har også stor betydning, sier han.

For ordens skyld: selv om interessen for gode gammeldagse platespillere øker kraftig, utgjør de 10.000 eksemplarene bare en liten nisje i et gigantisk lydmarked.

Hvert år selges det flere millioner digitale spillere her i landet. Tallet er medregnet alle typer utstyr som kan spille av CD- eller DVD-formatet (datamaskiner, bilanlegg, bærbart utstyr, hjemmekino osv).

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.