Hopp til innhold

Sjekker om influensavaksinen førte til sjeldne sykdommer

Folkehelseinstituttet er i gang med en stor undersøkelse for å kartlegge dem som tok influensavaksinen i fjor.

vaksine

De nordiske landene går nå sammen for å undersøke sammenhengen mellom vaksine og sykdommer.

Foto: Jimmi Larsen

Hvor stor sammenheng er det egentlig mellom sjeldne sykdommer og fjorårets influensavaksine? Flere tilfeller av narkolepsi, Guillain-Barre syndrom og pasienter som opplevde abort ble rapportert i kjølvannet av influensavaksinen.

Tidligere funn tyder på at dette var en direkte konsekvens av vaksinen og nå vil Folkehelsinstituttet få frem om dette stemmer.

Preben Aavitsland

Preben Aavitsland, assisterende divisjonsdirektør ved Divisjon for smittevern, håper å kartlegge mer rundt fjorårets vaksinasjoner.

Foto: Folkehelseinstituttet

Nå skal Norge se nærmere på en mulig sammenheng, og kryssjekker vaksineregisteret mot pasientregisteret. Deretter skal tallene slås sammen med andre lands resultater.

- Undersøker vi Norge alene får vi for lave tall til å påvise om det er en sammenheng mellom influensavaksinen og overhyppighet av sjeldne tilstander som narkolepsi og Guillain-Barre syndrom, sier Preben Aavitsland, assisterende divisjonsdirektør ved Divisjon for smittevern.

Bedre resultat

- Dette er et samarbeidsprosjekt hvor vi går sammen med flere land, hovedsakelig de nordiske landene, for å få større tall å sammenligne med, sier han.

Etter fjorårets influensavaksine fortsetter myndighetene i de nordiske landene å undersøke en mulig sammenheng mellom vaksinen og sjeldne sykdommer.

Det ble rapportert flere funn av sjeldne sykdommer både i Finland, Sverige og Norge etter vaksinene ble gjennomført.

- Vi begynte å undersøke dette tidlig i høst da det ble kjent fra Finland at det var meldt flere tilfeller av av narkolepsi etter vaksinering, sier han.

Forskjellige funn

Finland fortsatte vaksineringen i 2010. Helt til mistanken om søvnsykdommen narkolepsi og vaksinen hadde en sammenheng meldte seg.

LES OGSÅ: Holdt narkolepsi-mistanke hemmelig

I Sverige derimot fant forskere ut at flere tilfeller av narkolepsi ble oppdaget før vaksineringen. NRK.no skrev tidligere at økningen av søvnsykdommen narkolepsi startet før vaksineringen mot svineinfluensa i Sverige.

- I Norge vet vi for lite om dette nå siden de tilfeller som kan være relevante kun er de som er meldt inn av legen, sier Preben Aavitsland.

Leter etter sammenheng

- Tidligere opplysninger viser at har vært noe overhyppighet av dette hos vaksinerte, sier han.

Det har etter vaksineringern vært uvanlig mange svenske og finske barn som fikk diagnosen narkolepsi.

Derfor har myndighetene i Sverige og Finland allerede satt i gang en stor undersøkelse for å se en mulig sammenheng med vaksinen mot svineinfluensa, Pandemrix.

- I tillegg har vi fått en del meldinger fra pasienter som har opplevd abort etter å ha tatt vaksinen, sier han.

Kobler inn pasientregisteret

- Våre undersøkelser vil gi sikre svar på om det virkelig er noen årsakssammenheng, opplyser Preben Aavitsland.

Ved å koble vaksinasjonsregisteret med pasientregisteret kan Folkehelseinstituttet finne ut om det er flere tilfeller blant vaksinerte enn uvaksinerte.

- Siden de tilfellene vi vet om kun er registret inn av leger, kan det være tilfeller vi ikke vet om. Ved å benytte Pasientregisteret og samarbeide med andre land, får vi sikrere og større tall for å studere sammenhengen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)