Hopp til innhold

Ny metode avslører Alzheimers

Familie og venner har bedre oversikt enn pasienten selv i tidlige stadier av Alzheimers sykdom, viser ny studie.

Spørreundersøkelse

Et kort spørreskjema for familie og nære venner gjør jobben bedre enn andre tester, ifølge en ny studie.

Foto: FELIX GOLESI / Colourbox.com

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Alzheimers sykdom er den vanligste formen for demens. Rundt 40.000 nordmenn har diagnosen.

Det finnes ingen enkel test for å påvise sykdommen, og i dag baserer man seg i stor grad på tester av hukommelse og kognitive evner. Problemet med denne typen tester, er at den bare gir et bilde av pasientens tilstand akkurat nå.

Nå viser forskning fra Washington University at det lønner seg å ta med pasientens nærmeste i utredningen, skriver Forskning.no .

Familie og venner har oversikt

Utspørring av pasienten selv har vist seg å være en dårlig metode, fordi man ofte har liten innsikt i sin egen tilstand på et tidlig stadium.

For å få et bedre bilde av personens utvikling over tid, har forskerne utviklet et to minutters spørreskjema for nære venner og familie.

Spørsmålene handler om personens evne til å utføre dagligdagse aktiviteter, og om personen har endret atferd på ulike områder.

Spørreskjemaet har blitt testet opp mot en metode som brukes på pasientene selv.

Resultatene viser at spørreskjemaet kommer bedre ut enn tradisjonell testing, og gir et mer presist bilde av pasientens tilstand, og at man bedre fanger opp tidlige tegn på demens.

Slik fungerer testen

Familie og venner blir spurt blant annet om personen glemmer måned og år, om hun glemmer avtaler eller gjentar seg selv.

For hver gang man svarer «ja», regnes det som ett poeng.

Totalsum på to poeng eller mer betyr at personen trenger videre oppfølging og ytterligere tester.

- Metoden er tidsbesparende og enkel, og det virker som den bruker en presis og akseptabel teknikk. Dette er et godt verktøy for å screene pasienter på en enkel måte, sier avdelingssjef Tormod Fladeby ved Nevroklinikken på Ahus til Forskning.

Viktig å oppdage tidlig

Det finnes ingen kur for Alzheimers, men det er gunstig å oppdage sykdommen så tidlig som mulig.

Kommer man i gang med behandling på et tidlig tidspunkt, kan skadene på hjernen begrenses.

Studien fra Washington er utført på 251 forsøkspersoner og er publisert i tidsskriftet Brain .

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)