Hopp til innhold

Ny medisin kan bremse føflekkreft

En ny og svært lovende medisin mot føflekkreft blir nå godkjent for bruk i Norge. Gir nytt håp for mange av dem som er hardt rammet.

Føflekker

Føflekkreft er en meget alvorlig sykdom hvis den sprer seg.

Foto: Kreftforeningen

Kirurgi er den vanligste behandlingen av ondartet føflekkreft. Blir sykdommen oppdaget tidlig, kan den bli helt kurert.

Men hvis kreften sprer seg, har effektiv behandling vært mye vanskeligere. Dødeligheten er stor hos pasienter som kommer sent til behandling.

Nå kommer en ny medisin som kan forlenge livet og kanskje til og med helbrede noen av de syke.

- Vi har store forhåpninger til medisinen. Dette er veldig lovende og et mulig gjennombrudd, sier overlege Paal Brunsvig ved Radiumhospitalet til NRK.no.

Sjekker føflekk

Jo tidligere en føflekkreft blir oppdaget, jo lettere er det å helbrede den.

Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

LES OGSÅ:

Norge på Europatoppen

Norge er blant landene i Europa med høyest forekomst av den ondartede hudkreften, også kjent som malignt melanom.

I 2009 ble 1413 nordmenn rammet av sykdommen. Et lite flertall var kvinner.

I motsetning til velkjente behandlingsformer som stråling og cellegift, baserer det nye preparatet seg på såkalt immunterapi. Resultatene i behandlingen av forsøkspersoner er oppmuntrende.

For de hardest rammede

Overlege Brunsvig forteller at den nye kreftmedisinen er beregnet på pasienter med spredning der kirurgi ikke lenger er aktuelt.

- For dem har det inntil nå ikke vært noen god medisinsk behandling i det hele tatt. Nå kan dette endre seg, sier han.

- Baksiden av medaljen er at medisinen kan ha relativt store bivirkninger. Dette krever at pasienter med bivirkninger blir tatt raskt imot av fagfolk med spesialistkompetanse.

- Betennelsesliknende forandringer i tykktarm som kan gi kraftig diaré, hudutslett og betennelse i lever og hypofyse er blant de bivirkningene som kan oppstå. Ved andre typer medisin er dette relativt sjeldent, forteller Brunsvig.

LES OGSÅ:

Forsøkspasienter

Som en del av forskningsarbeidet, er medisinen allerede blitt brukt på noen av Radiumhospitalets pasienter.

Både den europeiske legemiddelmyndigheten EMA, der Norge er medlem, og USAs helsemyndigheter har nå godkjent preparatet, som har navnet Yervoy.

EMA mener nytteverdien av Yervoy er så mye større enn ulempene at medisinen altså nå blir godkjent for vanlig bruk hos de aktuelle pasientene.

Ifølge overlege Henrik Schmidt ved Aarhus Universitetshospital kan mellom 20 og 25 prosent av pasientene med langtkommen føflekkreft leve lenger ved hjelp av den nye medisinen.

- Mange av dem kan kanskje også bli helbredet, sier han til Jyllandsposten.

Solbrenthet

Årsaken til føflekkreft er ikke helt klarlagt, men forskerne vet at solbrenthet kan være en av grunnene.

Ekspertene regner med at inntil 10 prosent av tilfellene er genetisk betinget.

Kirurgi er den vanligste behandlingsformen. De fleste som får den ondartede føflekken operert bort før kreften rekker å spre seg, blir helbredet.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)