NRK Meny
Normal

Ny måte å fotografere på

Nå kan bildet fokuseres etter at du har knipset det. En ny type kamera endrer måten vi fotograferer på.

Bilde tatt med Lytros nye kamera

Disse to versjonene er det samme fotografiet. Det ble tatt bare én gang.

Foto: Lytro/montasje

Et amerikansk selskap lanserer nå et fotokamera som gjør det mulig å skifte fokus i bildene etter at du har tatt dem.

Her er ett eksempel:

Klikker du på en uskarp del av bildet, vil fokuset endre seg.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

(Foto: Lytro / Eric Cheng)

Kameraet er beregnet på amatører, og lanseres i USA til høsten. - Spennende, sier teknisk redaktør Toralf Sandåker i bladet Fotografi.

Selskapet Lytro har utviklet en teknologi der kameraet fanger opp og bearbeider alle lysstrålene i motivet.

Både forgrunnen, bakgrunnen og alt imellom blir registrert, i motsetning til konvensjonelle kameraer som prioriterer noen fokuspunkter framfor andre.

Mange fordeler

Produsenten hevder at resultatet enkelt kan manipuleres i etterkant, uten annen programvare. Dermed skal det ikke lenger være et problem når du oppdager at bildet du tok har feil fokus.

Ventetiden før du trykker på utløserknappen forsvinner også, ettersom kameraet ikke skal fokusere ett bestemt sted før du knipser.

At det såkalte Light Field-kameraet registrerer alt tilgjengelig lys i motivet, skal dessuten gjøre det mulig å ta gode bilder i dårlig lys uten blitz.

LES OGSÅ:

Spent men avventende

- Det har vært jobbet en stund med denne typen teknologi. Det nye er at det nå kommer et produkt. Dette er veldig spennende, mener teknisk redaktør Toralf Sandåker i bladet Fotografi.

Likevel er han litt avventende. - Det er mange eksempler på teknologi som lovet mer enn den kunne holde. Noe av det viktigste blir hvordan det nye kameraet kommer til å bli brukt, sier han til NRK.no.

- En av dem som i sin tid laget bilderedigeringsprogrammet Photoshop, ble spurt om han hadde trodd at programmet hans ville bli hva det ble. Svaret var at han stadig forbauses over hva programmet kan benyttes til, på grunn av brukernes kreativitet.

- Jeg ser ikke bort fra at anvendelsen blir avgjørende også for den nye kamerateknologien. At folk finner bruksmåter andre ikke har tenkt på, bidrar til å drive den digitale utviklingen framover, sier Sandåker.

Flere piksler

Han forteller at nyvinningen blant annet er et resultat av mulighetene for stadig større digital oppløsning av bildene. - Dette ville ikke vært mulig for fem år siden, sier Sandåker.

- Vi trenger egentlig ikke veldig mange bildepunkter, eller piksler, i et stillbilde. Fotoene kan faktisk bli dårligere når antall piksler passerer et visst punkt, fordi mindre lys slippes inn på hver enkelt sensor i kameraet.

- Men her er det altså snakk om digitale metoder som fanger opp all informasjon i motivet uten å fokusere ett bestemt sted. Da kreves det mange piksler, og jeg tror at det er snakk om ganske kraftig programvare, sier Toralf Sandåker.

Prisen for det nye kameraet er foreløpig ukjent, skriver Jyllandsposten.

LES OGSÅ DISSE TESTENE:

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.