NRK Meny
Normal

Ny kniv kan røyke bort kreft

En ny eksperimentell kirurgisk kniv, også kalt «iKnife», ble denne uken demonstrert av leger i London. Den skal kunne oppdage kreft på sekunder.

Oppfinneren av iKnife, Zoltan Takats

Dr. Zoltan Takats forteller om sin oppfinnelse «iKnife». Kniven ligner på en hvit penn.

Foto: LUKE MACGREGOR / Reuters

Den vanligste behandlingen for kreftsvulster er å operere dem bort. Når dette skal gjøres, bruker kirurgene kniver som varmer vevet mens de kutter, og samtidig produserer en illeluktende røyk.

Men det er ikke alltid de får med alt. I Storbritannia må en av fem brystkreftpasienter ha ytterligere operasjoner for å få bort hele svulsten.

Nå er det funnet opp en ny kniv som skal analysere denne røyken og umiddelbart identifisere kreft i vevet. Kniven er koblet til en skjerm som viser grønt for friskt vev, rødt for kreft og gult for uidentifiserbart vev.

Oppfinneren av «iKnife», dr. Zoltan Takats, ved Imperial College London fikk ideen til kniven, da han mistenkte røyken som ble produsert under operasjonene for å inneholde viktig biologisk informasjon.

100 prosent nøyaktig

Kniven ble testet av forskere på tre ulike sykehus i perioden mellom 2010 og 2012.

iKnife

Her demonstreres bruken av «iKnife» på en dyremuskel. På minutter oppstår en illeluktende røyk, lignende den som ville oppstått under operasjoon på en reell pasient.

Foto: Sang Tan / Ap

Vevsprøver fra 302 pasienter ble tatt for å lage en database bestående av tusenvis av karakteristikker i røyken fra kreftvev og vanlig vev. Prøver fra svulster i blant annet hjerne, lunge, bryst, mage og lever ble inkludert.

Deretter ble kniven og databasen brukt til å analysere svulster hos 91 pasienter under operasjon, uten at kirurgene fikk se resultatene fortløpende. «iKnife» signaliserte kreft korrekt i alle tilfeller, og resultatene «matchet» diagnosen som var basert på tradisjonelle metoder.

Studien ble denne uken publisert i tidsskriftet Science Translational Medicine. Kniven og dens tilhørende maskiner ble laget for 250.000 britiske pund (tilsvarer rundt 2,3 millioner norske kroner), men forskere tror prisen vil falle dersom teknologien blir kommersialisert.

Fra minutter til sekunder

Dagens tradisjonelle metoder innebærer at kirurgene sender vevsprøver til et laboratorium mens pasienten ligger på operasjonsbordet. Resultatet på om det er kreft igjen i vevet kommer på det beste innen en halvtime, men med «iKnife» er resultatet der i løpet av sekunder.

Ifølge oppfinneren har kniven potensialet til å redusere antallet tilfeller hvor svulsten kommer tilbake, og den vil også redde flere liv.

Noen eksperter mener teknologien vil hjelpe leger som opererer kreftpasienter til å være sikker på om de har fått med hele svulsten eller ikke. Men kniven er enda ikke godkjent for bruk, og flere tester må gjøres for å kunne fastslå at denne nye kniven faksitk vil gjøre en betydelig forskjell for pasienter.

I tillegg til å identifisere kreft i svulster, vil kniven kunne brukes til å identifisere vev med dårlig blodtilførsel, og hvilke bakterier som finnes i vevet.

Positivt avventende

Seksjonssjef i Kreftforeningen, Erik Vigander, forteller at de ikke kan kommentere kniven og dens funksjon, men på generelt grunnlag er de alltid positiv til nye metoder som kan oppdage og diagnostisere kreft.

– Enten det er teknisk nyvinning eller forskningsresultater er vi positivt avventende til det er dokumentert effekt, sier Vigander til NRK.no.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.