Hopp til innhold

Ny elektronisk nese kan lukte kreft

En ”elektronisk nese” kan brukes som en enkel test for å oppdage lungekreft, bryst, tarm- og prostatakreft, viser israelsk forskning.

Nese

Den elektroniske nesen kan identifisere de fire vanligste krefttypene.

Foto: Colourbox

Den elektroniske nesesensoren skal finne kjemiske variasjoner i pusten vår.

De israelske forskerne ved Technion Israel Institute of Technology fant ut at de ikke bare kunne skille mellom dårlig og frisk pust, men i tillegg identifisere de fire vanligste kreftvariantene, skriver Reuters .

Les også:

Tidlig diagnose

Det er behov for mer arbeid for å utvikle teknologien.

Likevel kan den tidlige suksessen i forskningen føre til at det kan utvikles en bærbar test som er lett å bruke for å diagnostisere kreft tidligere.

- Dersom vi kan bekrefte disse første resultatene i store studier, kan denne teknologien bli et enkelt verktøy for tidlig diagnostisering av kreft, sammen med bildebehandling, sier Abraham Kuten, en av de israelske forskerne, til Reuters.

”Kreftnesen” kan sammenliknes med en alkoholblåser. Pasientene blåser inn luft, og pusten deres blir oppbevart i inntil tre uker.

Kjersti Hornslien

Kjersti Hornslien, seksjonsoverlege ved Oslo Universitetssykehus, Avdeling for kreftbehandling.

Foto: Privat

- Det er en veldig pasientvennlig måte å gjøre dette på. Det er ikke vanskelig å samle inn pusten, men selve analysen er nok litt mer tidkrevende og omfattende, sier Kjersti Hornslien, seksjonsoverlege ved Oslo Universitetssykehus, Avdeling for kreftbehandling, til NRK.no

Les også:

Skiller ut avfallstoffer

Under studiet ble pusten til 177 personer studert. 96 av dem var kreftpasienter og de resterende mente selv at de var friske.

- De har sjekket pusten deres for ulike "avfallstoffer" på to forskjellige måter. Ved å skille ut de vanlige avfallstoffene som finnes i pusten har de identifisert spesielle avfallsstoffer som kan knyttes til ulike krefttyper, forklarer Hornslien.

Kuten og hans kolleger oppdaget de ulike kjemikaliene som slippes ut fra overflaten på voksende kreftceller. Funnene bygger på tidligere forskning fra sammen institutt i fjor.

Funnene er publisert i British Journal of Cancer .

Les også: Kreftsymptomene du skal ta alvorlig

Oppdages sent

Hornslien har tro på at denne metoden kan fungere godt om noen år, men da må det mer forskning og utvikling til.

- Per i dag klarer de med denne metoden ikke å fange opp små kreftsvulster. Det betyr at kreften oppdages når de aller fleste pasientene erfaringsmessig allerede har symptomer på kreftsykdom, sier hun.

Pusteanalysen oppdager ikke små svulster. Og i de tilfellene hvor den finner en krefttype, må pasienten deretter ta flere prøver.

- Men denne type undersøkelse er veldig interessant dersom man kunne sjekke en hel gruppe vanlige selvrapporterte friske mennesker, altså det vi kaller screening . For eksempel analysere pusten til alle 50 åringer som røyker for å se etter 'avfallstoffer' fra lungekreft eksemplifiserer Hornslien.

Det er også mulig at metoden også vil kunne oppdage andre sykdommer i fremtiden.

- Testmetoden påviser også andre "avfallstoffer" for eksempel tobakk og alkohol. Hele forskningen deres virker grundig gjort men det gjenstår å gjøre flere lignende undersøkelser på langt flere personer før testmetoden kan vurderes for faktisk bruk i vår medisinske hverdag, avslutter Hornslien.

Les også: Dobbelt så mange vil få kreft

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)