Hopp til innhold

Norwegian dyrt for barn

Flyselskapet Norwegian lokker med billige billetter, men er slett ikke noe billig alternativ hvis du skal sende barn alene med fly.

Norwegian
Foto: Kjartan Ovesen, NRK

Vil du unngå en ubehagelig overraskelse når du betaler flyturen hos Norwegian? Her får du gode råd.

På tross av den massive markedsføringen av billige billetter, blir gjerne flyturen med Norwegian dyrere enn du trodde. Det er slett ikke så lett alltid å få tak i de virkelig billige billettene, og flyselskapet vet å ta seg betalt ut over grunnprisen. Du betaler ekstra for setet, ekstra for kofferten og ekstra for reservasjonen hvis du ikke bestiller på nett.

Og skal du sende barn alene ut på flytur med Norwegian, er det såkalte ”lavprisselskapet” slett ikke så lavpris.

- Barn som reiser alene har ikke billige billetter med Norwegian. Norwegian er ikke interessert i barn som reiser alene, sier tobarnsmor Mona Lian.

Voksenpris for barn

For Lian blir det både dyrt og tungvint hver gang barna skal reise fra hjemstedet Bardufoss i Troms til pappa i Stavanger. Norwegian tar mer betalt enn sine konkurrenter for å assistere barn som reiser alene, og i tillegg tar det, som eneste flyselskap, voksenpris når barna reiser uten følge.

- Norwegian skal jo være et billig selskap. Og når det viser seg at de ikke er billige likevel, så føler man seg lurt over at det ikke stemmer med virkeligheten, sier Mona Lian. Hun får støtte av leder av Aleneforeldreforeningen, Stig Rusten.

- Dette er svært uheldig. Det rammer veldig mange barn, og det bryter med den kostnadspolitikken vi har hatt i Norge i mange år. Den går ut på at barn skal ha rabatterte flybilletter, sier Rusten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mona Lian

Mona Lian er skuffet over Norwegians prispolitikk.

Foto: Kjartan Ovesen, NRK

Får mindre familiesamvær

Norwegian er det eneste selskapet som flyr til hjemstedet Bardufoss. For å komme herfra og til pappa i Stavanger må Mona Lians to barn bytte fly i Oslo.

Dette er imidlertid ikke mulig. Norwegian har ingen assistanse på flyplassene, og godtar derfor ikke bestilling av gjennomgående reise for barn. Lian må derfor følge barna sine til Oslo for at de skal få besøke pappa.

- Det er både tungvint og dyrt, og det er klart at det vil begrense mulighetene deres for å besøke pappa, sier Lian.

Stig Rusten, leder i Aleneforeldreforeningen

Stig Rusten i Aleneforeldreforeningen vurderer boikott av Norwegian.

Foto: Kjartan Ovesen, NRK

Stig Rusten i Aleneforeldreforeningen er bekymret over at dette vil gå ut over barns samvær med en mor eller far som bor langt unna.

- Barn vil få mindre muligheter til å besøke foreldre og slekt, sier han.

- Hvis Norwegian ikke vil endre prispolitikken her og gi alle barn barnerabatt, så vil vi som forening vurdere å gå ut og anbefale folk å bruke andre flyselskaper.

- Dyre passasjerer

”Forbrukeren skal ha billige billetter” er visjonen til Norwegian, og et slagord administrerende direktør Bjørn Kjos gjerne sprer. Kjos forstår at det kan oppleves som urettmessig at barn som reiser alene ikke nødvendigvis flyr billig, fordi de må betale voksenpris.

- Jeg kan forstå det, men folk kjenner ikke til de bakenforliggende kostnadene. Disse barna tar opp et sete, og det koster mer å transportere dem enn andre passasjerer. Barn som flyr alene er de dyreste passasjerene vi flyr i Norwegian, sier Kjos.

Men etter at FBI intervjuet ham om denne saken, har selskapet nå bestemt seg for å endre prispolitikken overfor de minste passasjerene. Norwegian vet ennå ikke når de nye billettprisene for barn trer i kraft.

LES OGSÅ: Nå blir det dyrere å fly

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)