Vekststudien i regi av Universitetet i Bergen ble påbegynt for over fire år siden. Nå er resultatet klart:
– Dette er et interessant funn, sier doktorgradskandidat ved Universitetet i Bergen og sykepleier ved Haukeland Ingvild Særvold Bruserud.
Alderen for første menstruasjon har nemlig vært stabil i Norge i 50 år. Men nå har den gått ned med 2,8 måneder over en tiårsperiode.
Jentene får pupper når de er i gjennomsnitt 10,4 år og mensen når de er 12,7.
Det var fra før kjent at danske barn kom tidligere i puberteten, men dette er den første pubertetsstudien som er gjennomført i Norge.
For 150 år siden fikk jenter menstruasjon da de var nesten 17 år, men frem mot etterkrigstiden sank gjennomsnittsalderen kjapt.
– Vi fikk stadig bedre helse, og kunne dermed bære fram barn tidligere, sier barnelege og doktorgradsstipendiat Ninnie Oehme.
Skal ikke komme for tidlig
Man bør oppsøke lege hvis sjuårige jenter eller åtteårige gutter viser pubertetstegn.
Foto: Helene Solheim / NRKMen puberteten skal ikke komme for tidlig. Det kan blant annet øke risikoen for brystkreft og hjerte- og karsykdommer.
Dessuten kan tidlig kjønnsmodne barn oppleve et misforhold mellom hvordan de føler seg fysisk og mentalt, og få psykiske problemer.
– Hvis det er naturens gang at pubertetsalderen synker, er det ikke mye vi kan gjøre. Men hvis utviklingen skyldes overvekt og miljøgifter, kan vi foreta oss noe, sier Ninnie Oehme.
Det er ingen som har funnet ut hvorfor barna kommer tidligere i puberteten, men det finnes noen hypoteser.
– Det forskes på hormonhermere, om det kan ha noe å si, sier Ingvild S. Bruserud.
Hormonhermere er stoffer vi får i oss som likner såpass mye på våre egne hormoner at det setter i gang prosesser, som parabener. Det finnes i kremer, sjampoer, maling, vaskemidler, medisiner, plast og mat. For å nevne noe.
Skjermbruk og pubertet
Forskningen har problemer med å forklare årsakene til at pubertetsalderen synker.
Foto: NRKForskerne i den nye studien har tatt blodprøver av de norske barna og skal blant annet se på om det er høyere konsentrasjon av noen hormonhermere hos dem som kommer tidlig i puberteten. Eller sent.
Men kan all tiden barna sitter og ser på skjerm ha noe med dette å gjøre? Forskerne ser på det også.
– Vi ser ikke direkte på skjermbruk og pubertet, men på skjermbruk i forhold til fedme, som kanskje kan ha noe å si på pubertetstidspunktet, sier Ninnie Oehme.
Disse resultatene er klare om noen år.