Hopp til innhold

Norske hunder på lykkepillen

Antidepressiva hjelper trøblete, norske hunder med å komme over kneika.

Bulldog

Det er ikke alle som trives med å leve et hundeliv. Heldigvis er det hjelp å få.

Foto: Colourbox

Psykiske problemer er ikke bare forbeholdt mennesker. Også Trofast kan kjenne seg nedstemt eller urolig til sinns.

For disse hundene er det først og fremst atferdsterapi som gjelder. I en del tilfeller kombineres behandlingen med reseptbelagte antidepressiva, populært kalt lykkepiller.

– Skal ikke brukes som hvilepute

I fjor skrev norske veterinærer ut i overkant av 1400 pakker med Clomicalm, som er det vanligste antidepressivumet beregnet på hunder.

Preparatet blir alltid brukt i kombinasjon med atferdsterapi.

– Egentlig er det ikke noe som heter «lykkepiller», selv om det er det folk kaller preparatet. Slike medisiner skal fungere som et supplement til atferdsbehandlingen, ikke som en hvilepute, understreker veterinær Christian Mæland fra Volvat Dyreklinikk.

– Kommer folk til dere og ber om å få utskrevet lykkepiller til kjæledyrene sine?

– Mitt inntrykk er at de fleste ikke kjenner til dette tilbudet, selv om det hender at eiere spøkefullt spør om de kan få lykkepiller til kjæledyret sitt. De pleier å bli overrasket når de hører at det faktisk eksisterer et slikt produkt. Som regel blir det imidlertid ingen medisinsk behandling, sier Mæland.

Gry Løberg

Dyreatferdsterapeut Gry Eskeland får inn trøblete kjæledyr fra hele landet. - Lykkepiller kan ikke erstatte atferdsterapi, understreker hun.

Foto: Privat

Bare én gang har han opplevd at noen i fullt alvor etterspurte lykkepiller for hunden sin:

– Det var en psykolog som selv skrev ut lykkepiller. Han mente at hunden hans hadde passende symptomer og ønsket å starte behandling, sier Mæland.

Kan hjelpe mot separasjonsangst

Clomicalm skrives gjerne ut til hunder som lider av separasjonsangst, det vil si angst for å bli forlatt - som oftest i hjemmet.

Symptomer på separasjonsangst inkluderer konstant bjeffing, stress og destruktiv adferd, urinering inne, usikkerhet og stressindusert diaré.

– Hvis disse symptomene blir mildere, er det en indikator på at behandlingen virker, fastslår Christian Mæland.

Også katter behandles med lykkepiller

Gry Eskeland er veterninær og driver Atferdssenter for smådyr. Hun har drevet med atferdsterapi for dyr siden 1995, og behandler «vanskelige» hunder og katter fra hele landet.

Til NRK.no forteller Eskeland at rundt 10-15 prosent av disse settes på lykkepiller.

– Jeg har jobbet med dette i 15 år, og mitt inntrykk er at bevisstheten rundt lykkepiller for dyr er større nå enn tidligere, sier Eskeland til NRK.no.

Før kjæledyret blir satt på lykkepiller, må eieren igjennom en 90 minutter lang konsultasjon.

– Jeg ser på videoklipp av hunden eller katten slik at jeg kan observere den i dens naturlige miljø. Så ber jeg eieren ta med kjæledyret slik at jeg kan se etter symptomer, sier Gry Eskeland.

Mange faktorer kan ligge bak

Også Eskeland understreker overfor NRK.no at lykkepillene skal inngå i et behandlingsprogram, og aldri kan erstatte atferdstrening.

– Eieren må belage seg på å følge opp med et treningsprogram hjemme, sier Eskeland.

Et vell av faktorer kan være utløsende når det gjelder utvikling av atferdsproblemer hos kjæledyr.

– Hunden kan for eksempel ha blitt fjernet fra hjemmet sitt for tidlig, eller opplevd andre traumatiske hendelser i løpet av livet, sier Eskeland til NRK.no.

Mer hundestoff på NRK.no:


TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)