Hopp til innhold

Her er opptakskravene til Norges tøffeste

Hvor veltrent må du egentlig være for å bli en Delta? – Jeg hadde ikke klart det, men jeg lærte noen lure triks, sier NRKs programleder Truls Pedersen. Han har vært på trening med Norges tøffeste menn.

Programleder Truls Pedersen på trening med Beredskapstroppen.

Puls-Truls (foran til høyre) klar til treningsinnsats med Deltagruppen, sammen med politioverbetjent Harald Nilssen som er troppens hovedinstruktør.

Foto: Kine Løken Thoreid / NRK

Mannskapet i Beredskapstroppen, en av politiets spesialavdelinger, har en meget spesiell jobb og fysikk godt over gjennomsnittet. Opptakskravene er mildt sagt krevende.

Programleder Truls Pedersen i Puls er i også god form, men har aldri følt seg mer utmattet enn etter øvelse med Beredskapstroppen, også kalt Deltagruppen.

– Jeg må ærlig innrømme at jeg hadde fordommer mot denne gjengen. De var Rambo, de var iskalde og brautende og så på alle andre som utenforstående og potensielle terrorister. Men jeg møtte en gruppe med inkluderende, omsorgsfulle, snille og koselige karer, forteller Pedersen.

Gulost og vitser

– Flere av dem er småbarnsforeldre, de har med seg matpakke med svett gulost på jobben der de forteller vitser til hverandre og ser fram til en hyggelig dag. Kort sagt helt vanlige norske borgere. Bortsett fra dette med fysikken da, legger han til.

Men noen ganger oppstår det kritiske situasjoner der man faktisk må risikere eget liv for å redde andres. Det er da Deltagruppen kalles inn, uansett hvor i landet det måtte være.

– Da slipper de alt de har i hendene. De reiser fra barnebursdager, avbryter ferier og møter opp, forteller Pedersen.

Sammen med Beredskapstroppen har han vært med på å befri et gissel fra terrorister. Vel å merke som en øvelse.

– I tillegg til egen kroppsvekt måtte jeg bære utstyr på rundt 30 kilo, en rambukk på fem kilo, og til slutt en 70 kilo tung øvelsesdukke! Opp vegger i taustige, rappellere 24 meter ned, og deretter inn et vindu iført gassmaske. Er det rart jeg ble sliten?

– Men det som slo meg mest var den omfattende kunnskapen de hadde, sier Truls Pedersen.

– Imponerende effektivitet

Delta-folkene må blant annet beherske klatring, løping, sanitet, eksplosiver, våpen og byggtekniske detaljer.

– Effektiviteten deres, med minimal mengde kommunikasjon, var også imponerende. Og jeg ble overrasket over hvor lydløst hele aksjonen foregikk, sier Truls Pedersen.

– Alt de foretok seg, gjorde de så stille at jeg faktisk kunne høre fuglekvitteret i bakgrunnen, selv om min egen puls og lungeaktivitet forstyrret. Et øyeblikket var jeg redd for at de andre i gruppa også hørte det, og ville avsløre oss på et tidspunkt, forteller han.

Beredskapstroppen på øvelse

Deltagruppen avvæpner terroristen. (Klikk på bildet for større utgave)

Foto: Kine Løken Thoreid / NRK

Stille som mus beveget politifolkene og programlederen seg opp i spesialstiger, for så å rappellere bratt nedover før de tok seg inn gjennom et vindu og stille seg utenfor døra til rommet der gissel og terrorister befant seg.

Programlederen i Puls fikk oppdraget med å slå inn døra med en rambukk.

– Hva er de laget av?

– Jeg vet ikke hvor lang tid det tok fra det sa PANG, men det var bare snakk om sekunder, forteller Pedersen.

– Da jeg slo inn døra ble jeg passert av et tog av menn som målrettet tok seg inn i rommet, avvæpnet to terrorister, fant gisselet, utførte medisinsk behandling, og sikret stedet.

Truls Pedersen fikk så vidt summet seg etter sjokket, da neste oppgave ventet: Frakt pasienten tilbake til redningsbilen som venter!

– Bære pasienten? Jeg? Jeg var jo allerede tappet for krefter etter å ha bakset med 30 strabasiøse kilo utstyr, og nå skulle jeg ha med meg 70 kilo ekstra? Man kan vel trygt si at jeg var i overkant sliten da vi endelig hadde overlevert pasienten og bilen hadde kjørt, forteller Pedersen.

– Hva i granskauen er disse gutta laget av? Hva skal til for å bli en av dem? lurer han på.

Delta-sjef Anders Snortheimsmoen har svaret:

– Kravet til opptaksprøven er å løpe 3000 meter på mindre enn 12 minutter og 30 sekunder, ta 50 armhevinger med brystet helt ned til gulvet (push-ups), 10 kroppshevinger med overtak (hang-ups) og 50 sit-ups, samt 400 meter svømming og fridykk ned til fire meter.

Vilje og mental styrke

Anders Snortheimsmoen, lederen for Beredskapstroppen

Opptakskravene er de samme for kvinner og menn, forteller Delta-sjef Anders Snortheimsmoen.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Sammen med bestått politihøgskole er dette minstekravene søkerne må innfri for å bli vurdert som fremtidig ansatte i Beredskapstroppen.

Men det er først når man tas opp på det åtte uker lange seleksjonskurset at oppbyggingen av den fysiske kapasiteten starter for alvor.

– Sterk vilje, gode samarbeidsevner og høy grad av mental styrke er også nødvendige egenskaper i denne jobben. Under seleksjonsprosessen ser vi etter robuste personer med gode holdninger og som viser målrettet adferd gjennom fornuftige vurderinger, sier politiinspektør Snortheimsmoen til NRK.

Kandidatene testes også for slike ting som høydeskrekk og fobier, og må i det hele tatt gjennom et ganske trangt nåløye før de kan kalle seg en Delta-person.

Blir man plukket ut, følger to års hard utdanning før man er klar til innsats.

Opptakskravene er de samme for menn og kvinner. Selv om flere kvinner har vært på nippet til å få tommelen opp, er det kun menn som hittil er ansatt i Beredskapstroppen. Men Anders Snortheimsmoen venter på den første.

Han er helt sikker på at det finnes flere kvinner der ute med kvalifikasjonene i orden. «Vil du, så kan du», er hans motto.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)