Norge sinker i kreftbehandling

En ny studie viser at Norge scorer lavt på en sammenligning av hvor raskt man tar i bruk nye kreftmedisiner som viser god dokumentert effekt.

Kreftbehandling
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

En ny, omfattende studie gjennomført av Karoliska Institutet av 25 europeiske land viser at Norge scorer lavt på en sammenligning av hvor raskt man tar i bruk nye kreftmedisiner som viser god dokumentert effekt.

Drar til utlandet

Norge kommer langt ned på listen sammen med øst – europeiske land så som Ungarn og Polen.

– Dette medfører at ressurssterke norske kreftpasienter ofte søker seg til utlandet for å få en best mulig kreftbehandling. Det bør vi ikke være bekjent av, med vår velferdsstat burde vi heller ligge i forkant i slike undersøkelser, sier lederen av Kreftforeningen, Anne Lise Ryel.

Forskjell mellom liv og død

- Det har nok betydd forskjell mellom liv eller død at jeg fikk tilgang på behandling ved det anerkjente Hammersmith Hospital i London, forteller nordmannen Jan Helge Johnsen (47).

I 1999 fikk han diagnosen kronisk leukemi, KML, av sin norske lege med beskjed om at han hadde igjen tre-fire år å leve.

- Først tror man at man har en vond drøm, men så skjønner man at dette faktisk har rammet deg, forteller han.

Smertefull behandling

På dette tidspunket var den behandlingen man kunne tilby i Norge en benmargstransplantasjon; en svært omfattende og smertefull behandling.

I tillegg var man avhengig av å finne en passende donor, noe som viste seg vanskelig i Jan Helges tilfelle.

Jan Helge Johnsen bodde i London i forbindelse med jobb på denne tiden, og gjennom iherdig innsats fant han at han ved Hammersmith Hospital i London, et av verdens ledende sykehus innen kreftbehandling, kunne få tilgang på en helt ny type medisinsk behandling.

En medisin som først ble godkjent i Norge tre år senere.

Mye bedre i Sverige

Nå viser en ny omfattende studie gjennomført av Karolinska Institutet i Sverige som rangerer de 25 europeiske landene i henhold til hvor raske de er til å ta i bruk nye kreftmedisiner med dokumentert effekt, at Norge havner langt under gjennomsnittet sammen med øst – europeiske land som Polen og Ungarn på denne studien.

Bor du derimot i Spania, Østerrike, Sveits eller Sverige er sjansene langt større for at du får tilgang på den nyeste kreftbehandlingen tidligere.

- Det bør vi ikke være bekjent av, med vår velferdsstat burde vi heller ligge i forkant i slike undersøkelser, sier lederen av Kreftforeningen, Anne Lise Ryel.

- Det går ikke raskt nok

Dette medfører at stadig flere ressurssterke norske kreftpasienter søker seg til utlandet for å få den beste behandlingen.

Også fagmiljøet i Norge innrømmer at utprøvingen av flere typer av nye kreftmedisiner til tider ikke går raskt nok her til lands.

– Vi har vært noe senere enn andre land til å ta i bruk nyere medisiner fordi vi har et veldig strengt merkesystem her i landet, sier klinikksjef for kreftsenteret ved Ullevål Universitetssykehus, Kjell Magne Tveit.

– Det er selvfølgelig bra å være skeptisk til å godkjenne nye medisiner, men det går an å være for skeptiske også, vi må finne en balanse. Når en behandling først er dokumentert så bør den tas i bruk så fort som mulig i Norge i dag, fortsetter Tveit.

Tankevekker

I dag er Jan Helge Johnsen bosatt i London, og er friskmeldt fra sykdommen.

- Det er jo en tankevekker at man kan dra utenlands å få en bedre kreftbehandling enn i Norge, mens der er noen som ikke har mulighet til det, sier han.

- Som norsk pasient så hadde det bekymret meg at Norge scorer så lavt på slike undersøkelser som Karolinska Institutet har gjennomført. Mitt råd er at man må sette seg inn i sykdommen sin, og skaffe seg så god kunnskap som mulig om hvilke behandlingsmetoder som finnes i utlandet å tørre å ta dette opp med legen sin, sier Johnsen.

Vil tilby best behandling

Direktør for Helse – og Sosialdirektoratet Bjørn Inge Larsen sier til NRK ”Puls” at man har som målsetning å kunne tilby den best tilgjengelige behandlingen til enhver tid til norske pasienter, men at man dessverre ikke alltid klarer å oppfylle denne målsetningen.

– Vi jobber nå for å forbedre godkjenningsmetodene slik at man kan ta i bruk nye typer av kreftmedisiner raskere her til lands også, avslutter han.

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)