Hopp til innhold

Nordmenn skader seg mer på ferie nå enn før

De siste årene har antallet skadesaker som meldes inn til Europeiske Reiseforsikring økt. Det kan ha sammenheng med at stadig flere nordmenn drar mer enn en gang i året på feriereiser. Her er de vanligste ferieproblemene.

Sitges

Idyllen kan få en brå slutt. Vi reiser oftere enn før, men vi blir også mer skadet. Benbrudd, ryggsmerter og fall fra høyder er bare noe av det nordmenn opplever på ferie.

Foto: Lluis Gene / AFP/Scanpix

Emma Elisabeth Vennesland

Emma Elisabeth Vennesland mener økt reisefrekvens fører til flere skadesaker.

Foto: Henriette Mordt / NRK

Det er ikke lenge siden fellesferien startet, og mange har tatt turen til sydligere strøk allerede. For mange er sommeren en tid for glede, hygge og avslapning.

Ferien er så verdifull at vi vil være garantert sol og fint vær. Derfor er det ifølge Europeiske Reiseforsikring en økning i ferier som kombinerer norsk sommer og varme i sør.

Men hvert år er det noen som får ferien ødelagt. Ferske tall fra Finans Norge viser at erstatningene for reiseforsikring til nå i år er rekordhøye. Utbetalingene etter første kvartal i år, har nådd 540 millioner kroner. Det er 29 prosent mer enn etter samme periode i fjor.

I Europeiske reiseforsikrings alarmlogg blir de mest alvorlige skadene meldt inn. Forrige ukes logg viser at feriegleden har tatt en uhyggelig vending for flere nordmenn på reise i utlandet.

– Jeg er overrasket over at det er så mange bruddskader. Ellers ser vi alt fra brannskader til hjerneblødning, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, til NRK.no.

Hun forteller at skadene skjer verden over, uavhengig av alder og kjønn.

– Dette til tross for at vi ser at nordmenn er glade i å reise til middelhavslandene om sommeren, sier Vennesland.

I fjor var bruddskader blant de hyppigste skadetypene, i tillegg til mage- og luftveisinfeksjoner.

Flere skadesaker enn tidligere

Fortsatt er sommermånedene høysesong når det kommer til skadesaker som meldes til forsikringsselskapene.

– Vi er inne i en av de mest hektiske månedene i året, og det er en stor andel nordmenn som er på farten, sier hun.

Flypassasjerer

(Illustrasjonsfoto): Emma Elisabeth Vennesland tror enkel tilgang på rimelige flybilletter er noe av grunnen til at nordmenn reiser oftere enn før.

Foto: Colourbox

Bare i juli i fjor fikk Europeiske Reiseforsikring 11.400 skadesaker innmeldt. Året før var det 400 færre. Vennesland ser ikke bort fra at årets rapporterte ferieskader kommer til å slå fjorårets rekord.

– Det er vanskelig å spå, men vi ser tydelig at nordmenns reiseglede er i verdensklassen. Flere av oss reiser flere ganger i året på ferie. Dette gjelder både lengre turer og kortere helgeturer. Det er på grunn av økt reisefrekvens at vi får meldt inn flere skadesaker, sier hun.

Vennesland mener det er nordmenns gode økonomi, enkel tilgang på rimelige flybilletter og et mer fleksibelt arbeidsliv som gjør at de fleste av oss reiser mer enn tidligere.

– I tillegg ser vi at mange eldre med ulike helseutfordringer og sykdommer reiser som aldri før, sier hun.

Premieutbetaling i sterk økning

2.800 skadesaker ble meldt inn ukentlig til Europeiske i fjor. Men ikke alle når forsikringsselskapets alarmsentral. I juli i fjor ble 656 alvorlige tilfeller hvor kunden trenger umiddelbar hjelp registrert i alarmloggen.

Ifølge Vennesland øker premieutbetalingene i takt med antall skader, men også av andre årsaker.

– Også prisnivået i utlandet øker. Så det er nok en kombinasjon av høyere prisnivå i Europa, og at sykehusbehandling i for eksempel Asia stiger. I Kina har prisene økt med 20 prosent de siste årene, sier hun.

På topp i år også

Line Sørbø

Ifølge sykepleier Line Sørbø kan ørebetennelse gi flyforbud.

Foto: Sigmund Clementz

Loggen fra forrige uke viser 74 skadesaker som gjelder nordmenn i utlandet. 40 av disse omhandler kvinner, mens resten er menn. Alle skadetilfellene som er meldt inn er velkjente og er årlige gjengangere om sommeren.

Sykepleier Line Sørbø i Europeiske Reiseforsikring forteller at mage- og tarminfeksjoner i år igjen troner på toppen av lista. Dette er ifølge henne ofte knyttet til mat og hygiene. Rådene for å unngå dette kan hun ikke få sagt ofte nok.

– Vær forsiktig med å spise mat som ikke er riktig tilberedt og varmebehandlet. Den bør være godt stekt eller godt kokt. I tillegg bør du bare spise frukt som er vasket og skrelt, men vær også forsiktig med buffémat. Den kan ha stått lenge i varmen, sier hun til NRK.no.

Sørbø understreker at det er viktig med god håndhygiene, og at du får i deg tilstrekkelig med vann.

– Og det må være vann fra flaske, legger hun til.

Eksempler på skadesaker i Europeiske reiseforsikrings alarmlogg

Bruddskader som følge av fall fra høyder, bassengkant eller lignende

Hjerneblødning som førte til nødlanding med fly

Voldtekt

Hjerteproblemer

Kattebitt med nødvendig rabiesbehandling

Dødsfall

Blodpropp

Kan gi flyforbud

De fleste av skadene som meldes i løpet av et år gjelder voksne. Skadesaker som gjelder barn er hyppigst i juni, juli og august. Ifølge Sørbø har dette sammenheng med at flere barn er på reise i forbindelse med skoleferien.

– Vanligst når det kommer til barn og ferie er øresmerter eller ørebetennelse. Dette kommer ofte av hyppig bading i basseng, og i mange av tilfellene er det ikke til å unngå. Noen har lett for å få det uansett, sier sykepleieren.
Men det som kan fremstå som uskyldig, kan få store konsekvenser.

– Det kan føre til flyforbud. Spesielt hvis det er i mellomøret og det indre øret. Vi har hatt flere saker hvor vi har måttet utsette hjemreisen til kunder på grunn av ørebetennelse, men også vannkopper. Sistnevnte er flyselskapene veldig strenge på, og de lar deg ikke fly dersom du har det, sier Sørbø.

Har du eller barnet ditt fått ørebetennelse vil det for det første gjøre veldig vondt å fly. Men det kan i verste fall få konsekvenser for hørselen senere. Sykepleieren oppfordrer derfor til å oppsøke nærmeste lege for å få avklart om det faktisk er ørebetennelse du har.

42062381

Barn elsker å bade om sommeren. Det kan for noen føre til ørebetennelse. Både dette og fall mot bassengkanten er tilfeller som er meldt inn til Europeiske reiseforsikrings alarmlogg.

Foto: Frank May / NTB scanpix

500 trenger psykiatrisk hjelp

Tidligere i år spådde reiselivsdirektør i Virke, Rolf Forsdahl, at flere og flere kom til å ha Hellas som reisemål i 2014. Og det kan tyde på at han hadde rett.

– Vi har som regel en overvekt av skadesaker fra Spania, men allerede ser vi overraskende mange saker fra Hellas, sier Sørbø.

Hun mener det tyder på at Hellas er et hett reisemål i sommer, til tross for nedgangen vi så for noen år siden.

Men det er ikke bare fysiske skader som meldes til forsikringsselskapene. Fem prosent av alle som har feriert i utlandet har opplevd at de eller noen i reisefølget har fått psykiske problemer på turen. Det viser tall fra årets reiseundersøkelse fra Europeiske Reiseforsikring.

Rundt 500 nordmenn trenger psykiatrisk hjelp på reise i utlandet hvert år. Tilfeller av dette er det også eksempler på i forrige ukes alarmlogg. Ifølge Sørbø er dette tallet stabilt.

– Antallet som blir psykisk syke på reise er nok høyere enn det vi får meldt inn. Vi får nok bare innmeldt «toppen av isfjellet». I noen tilfeller tror jeg de selv eller reisefølget ordner det, og at det er derfor det ikke meldes til forsikringsselskapet, sier hun.

Bekrefter trenden

Eli Knudtzen Myhre

Eli Knudtzen Myhre i Gouda reiseforsikring mener årsaken til et økt antall skadesaker er nyansert.

Foto: Privat

Skadesjef i Gouda reiseforsikring, Eli Knudtzen Myhre, bekrefter at de reisende skader seg mer.

– Vi opplever som Europeiske en økning i meldte skadesaker. Årsaken til dette er nyansert, og det er flere forhold som må tas i betraktning. Eksempelvis reiser vi til mer eksotiske strøk enn tidligere, sier Knudtzen Myhre til NRK.no.

Ifølge henne er ikke lenger eksotiske ferier begrenset til backpackere. Nå blir slike steder også utforsket både av barnefamilier og pensjonister. Det gjør også at de reisende har kontakt med ukjent og mer eksotisk bakterieflora enn tidligere.

– Vi ser også at flere reisende velger å forflytte seg fra sted til sted i løpet av ferien, og at flere deltar i mer risikofylte aktiviteter som fjellklatring og dykking, sier Knudtzen Myhre.

Heidi Tofterå Slettemoen

Heidi Tofterå Slettemoen tror mange undervurderer påkjenningen det er i en lang reise, varme og ukjente omgivelser.

Foto: Frende Forsikring

I Frende Forsikring bruker en av åtte reiseforsikringen sin hvert år. Det høyeste kravet de har utbetalt så langt i år er 1,5 millioner kroner. Også her har de merket at nordmenn skader seg mer enn før.

– Mange undervurderer påkjenningen det er i en lang reise, og varme og ukjente omgivelser. Samme hvor forsiktig du er, kan du ikke unngå alt, sier kommunikasjonsansvarlig i Frende, Heidi Tofterå Slettemoen.

Tall fra forsikringsbransjen viser at sykdomsskader på reise har økt med 185 prosent de siste ti årene. Forsikringsutbetalingene har økt med 300 prosent.

– I Norge er vi vant med at staten tar storparten av legeregningen. Men i utlandet er situasjonen en helt annen. Ofte må du stille betalingsgaranti før du får den hjelpen du trenger, sier Slettemoen.

Mange har ikke forsikring

Rolf Forsdahl

Rolf Forsdahl oppfordrer flere til å skaffe seg reiseforsikring.

Foto: Virke

Ifølge Europeiske Reiseforsikring reiser en av fem uten gyldig forsikring. Rolf Forsdahl i Virke mener denne andelen er altfor høy.

– Forsikringen har to deler. En som dekker skade på ting, og en som dekker utgifter ved sykdom. Begge deler er viktig, men det er sykedelen som påfører forsikringsselskapene størst utgifter, sier reiselivsdirektøren til NRK.no.

Han har en klar og tydelig beskjed til reisende uten forsikring:

– Vi kan ikke understreke hardt nok hvor viktig det er å ha reiseforsikringen i orden. Det gjelder også å lese vilkårene slik at du ser hva forsikringen dekker og hva den ikke dekker, sier han.

  • Vet du hva reiseforsikringen din ikke dekker? Finn det ut her

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)