NRK Meny
Normal

Nordmenn på sex-toppen

Vi er mest fornøyde med sexlivet av landene i Norden. Kanskje skyldes det at det er typisk norsk å være flink til å «snakke om det».

par i seng

Nordmenn er de som er mest fornøyde med sexlivet sitt i Norden. Nøkkelen ligger i det orale; vi snakker sammen. Dette paret var statister da RFSU presenterte resultatene fra sin årlige sex-undersøkelse i dag.

Foto: Tuva Jorfald / NRK

kjell-olav svendsen

Allmennlege og styreleder i RFSU, Kjell-Olav Svendsen, er glad for at nordmenn blir stadig mer åpne om sex.

Foto: Tuva Jorfald / NRK
Par på badet

Nordmenn snakker gjerne om sex over tannpussen. Men i motsetning til denne damen, som lytter til mannen, er det for det meste kvinnene som står for pratingen - også på dette området.

Foto: Tuva Jorfald / NRK

RFSU slapp i dag resultatene av undersøkelsen «Sex og kondom og sånn» for 2011. Og i år, som i fjor, befinner vi nordmenn oss på sex-toppen foran Sverige, Finland og Danmark.

Og vi blir mer og mer fornøyde.

- Nordmenn har tidligere vært outsidere på seksualopplysning og så videre, men det har skjedd en forandring. Vi bruker mer energi og ressurser på informasjon og har blitt et mer åpent samfunn, sier allmennlege og styreleder i RFSU Kjell-Olav Svendsen til NRK.no.

Les også: Nordmenn liker sex i det fri

Nøkkelen ligger i det orale

Faktisk er 53 prosent av den norske befolkningen fornøyde med sexlivet sitt. I Sverige og Danmark er 49 prosent fornøyde, mens kun 48 prosent av den danske befolkningen jubler over sexen de har.

Nøkkelen ligger trolig i det orale. 56 prosent av oss synes, ifølge undersøkelsen, det er lett å snakke med partneren om hvordan vi vil ha sex, flere enn i noen av de andre nordiske landene.

Samtidig svarer 70 prosent at de prater om sex «fordi god kommunikasjon er viktig for å forstå hverandre og ha et godt sexliv».

Les også: Lettere å snakke om sex enn penger

- Gledelig

- Det er lett å gå ut fra at ny partner liker det samme som den forrige, men sånn er det jo ikke. Derfor er det gledelig å se at nordmenn både tør å snakke med partneren sin om sex og at det har gitt resultater, sier Kjell-Olav Svendsen.

- For selv om vi har fått et samfunn og en mediehverdag som kan oppleves som svært «sexifisert», har det fortsatt vært et emne som mange synes det har vært både vanskelig og pinlig å snakke om, sier han.

Nordmenns sex-samtaler går ut på hva som skal til for å få en enda bedre opplevelse. Hele 53 prosent svarer at de snakker om «alt mulig som tirrer opp stemningen». Mange deler også fantasier og snakker om hvor de liker å ha seg.

Les også: Vanskelig sex for kreftpasienter

Snakker ikke om tidligere partnere

Det vi ikke snakker om er hvor mange tidligere partnere vi har.

- Man trenger ikke dele alle tanker med hverandre, sier Svendsen.

- Antallet tidligere sex-partnere kan man godt holde for seg selv, dersom man skulle ønske det - og fantaserer du om sex med en annen enn partneren din, trenger du jo ikke nødvendigvis å dele disse tankene.

Les også: – Rødmer av å si sex

Kvinner snakker mest

Det kommer vel ikke som noe sjokk for noen at kvinner er de som prater mest -også om sex.

- Kvinnene er de som rammes hardest hvis man for eksempel dropper kondom, sier Kjell-Olav Svendsen til NRK.no.

- De tar tak i ting i større grad enn gutta, også på dette området. Det er for eksempel ofte kvinnen som går til legen dersom mannen har et problem nedentil.

Les også: Har du et sex-problem?

Bruker hjelpemidler

I tillegg til å prate sammen, tar mange også i bruk sex-hjelpemidler, som massasjeolje og vibrator.

Hele 32 prosent oppgir å bruke massasjeolje jevnlig, tett etterfulgt av glidemiddel på topp 2 og vibrator som tredje mest populære hjelpemiddel.

Kondomer er vi derimot ikke spesielt glade i. Der er vi dårligst i Norden.

Les også: Finn stillingen som passer for deg!

Viktig med sex for gruppen 50+

Også i gruppen 50+ oppgav mange av de som deltok på undersøkelsen at de var fornøyde med sitt sexliv; 7 av 10 over 50 hadde hadde sex i løpet av de tre siste månedene.

- Det har blitt mer åpenhet rundt sex blant godt voksne også, sier Kjell-Olav Svendsen til NRK.no.

- Det har skjedd et generasjonsskifte. De som er over 50 nå, har vært del av den seksuelle generasjonen med mer åpenhet. Det er gledelig, sier han.

Les også: Eldre har mer sex

Misfornøyde i mangel på sex

Under fjorårets undersøkelse kom det frem at 1 av 4 var direkte misfornøyde med sex-livet sitt. I år er tallet sunket til 1 av 5.

For de som er misfornøyd med sexlivet, skyldes det først og fremst at de ikke har sex ofte nok og at de savner en partner.

Men 21 prosent oppgir også at de savner variasjon og spenning når de har sex med kjæresten.

20 prosent opplever mangel på lyst, noen sliter med hindere som fysiske skader eller skavanker, og stress er også en relativt vanlig årsak til mangel på sex, ifølge undersøkelsen.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.