Hopp til innhold

Nordmenn lever ikke lengst

Vi blir eldre nå enn tidligere, men Norge er likevel bare nummer 15 i verden på lista over forventet levealder. – Det er overraskende at vi fortsetter å falle ned på lista, sier Folkehelseinstituttets direktør.

Skisvensk

Svenskene er blant dem som lever lenger enn nordmenn. Her fra Ski-VM i 2011.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Er du mann, kan du forvente å leve til du blir 79 år. For kvinner er tallet 84. Selv om vi stadig lever lenger, lever vi ikke lengst.

Camilla Stoltenberg

Camilla Stoltenberg, direktør ved Folkehelseinstituttet, ønsker å se Norge høyere på lista over forventet levealder.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Norge ligger som nummer 15 på lista over forventet levealder. Det viser tall fra Global Burden of Disease Study, som Folkehelseinstituttet i dag presenterte.

– Det er overraskende at vi fortsetter å falle ned på lista. Målet bør være å ligge blant de tre øverste på lista, sier Camilla Stoltenberg, direktør ved Folkehelseinstituttet, til NRK.

Hvorfor ikke høyere?

Kvinner lever lengst i Andorra, mens Japan og Frankrike følger på plassene bak. For menn ligger Qatar, Andorra og Island på topp tre.

På 1950-tallet levde nordmenn lengst i verden - da var den forventede levealderen på 72 år. Siden da har vi bare blitt eldre og eldre.

Selv om vi har blitt eldre de siste årene, lever vi kortere enn befolkningen i fjorten andre land. Svenskene er blant dem som lever lenger enn oss.

– Røyking er fortsatt en utfordring, sier Camilla Stoltenberg.

Leder ved Folkehelseinstituttets nyopprettede Senter for sykdomsbyrde er enig:

– Forskjeller i røykevaner er en viktig årsak til at vi ikke har like høy forventet levealder som mange av landene foran oss på lista. Spesielt norske kvinner har historisk sett røykt mer enn for eksempel svenske, franske og japanske kvinner, sier Stein Emil Vollset.

Stein Emil Vollset

I dag kunne Folkehelseinstituttet, her ved Stein Emil Vollset, legge frem nye tall om sykdomsbyrden i Norge. Funnene bygger på tall fra Global Burden of Disease Study - et globalt samarbeidsprosjekt som kartlegger omfang og mønster av sykdom og død i 188 land.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

– Kanskje er det en kombinasjon av usunt fett og tobakksrøyking som har gjort at Norge har tapt sin topplassering. Når det er sagt, er det viktig å merke seg at forskjellen mellom landene i toppen av levealdersstatistikken er mindre i dag enn tidligere, legger han til.

Tar tid før tallene vises i statistikken

I Norge var vi relativt tidlig ute med røykeslutt. Fra 1990 til i dag er andelen røykere redusert fra 35 til 13 prosent, ifølge Vollset.

– Men denne røykereduksjonen viser ikke fullt ut på statistikken over forventet levealder ennå, sier Vollset og forklarer:

– Dagens statistikk over forventet levealder er tungt påvirket av levevaner til personer født på 1920- og 40-tallet. Den sier lite om hvordan unge lever i dag. Det tar tid før de fallende røyketallene vises i statistikken, men når det skjer er det gode muligheter for at vi vil klatre på levealdersstatistikken, forklarer Vollset.

Mann som røyker uten at man ser ansiktet

Vi røyker mindre i dag. Dermed er det gode muligheter for at Norge kommer til å klatre på lista over forventet levealder i verden.

Foto: Tone Gjerde / NRK

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)