NRK Meny
Normal

Nordea dropper klasevåpen etter FBI-sak

Etter at FBI fortalte om Nordeas investeringer i selskap som driver med blant annet klasevåpen, vedtok banken på et møte i går å droppe disse omstridte investeringene.

Klasevåpen

Klasevåpen er omstridt, og Norge har sammen med en rekke andre land underskrevet en konvensjon som forbyr dem.

Foto: MOHAMMED ZAATARI / AP

Forbrukerinspektørenes sak om Nordeas investeringer i selskap som selv Oljefondet holder seg unna, førte til massiv kritikk fra blant andre Amnesty og Fremtiden i Våre Hender.

De kalte investeringene uakseptable og bidrag til brudd på mennskerettighetene.

Sågar publikum ble engasjert, og en rasende mann knuste bankens vindusruter i Tromsø etter å ha hørt om Nordeas investeringer.

– Innser at det var feil

Nå har Nordea vedtatt å trekke seg ut av selskaper som produserer klasevåpen. Til sammen dreier det seg om 13 selskaper.

I går var bankens ledelse fra de nordiske landene samlet.

Kommunikasjonsdirektør i Nordea, Rune Sjøhelle sier til NRK at nordens største bank nå får nye retningslinjer for sine investeringer.

– Vi har vedtatt nye retningslinjer, ja. I fremtiden skal våre kunder kunne være sikre på at pengene deres ikke finansierer disse våpnene.

Sjøhelle sier at endringene skyldes to ting:

  • For det første at flere land har vedtatt et forbud mot bruk av klasevåpen.
  • For det andre de sterke reaksjonene og det negative fokuset mot investeringer i klasevåpen.

Investerer fremdeles i barnearbeid

Generalsekretær i Amnesty, Jon Peder Egenæs sier at det er et skritt i riktig retning at Nordea nå tar affære.

– Det er veldig bra at de omsider gjør noe, men det er på høy tid. At de har ventet så lenge med å ekskludere disse selskapene, er kritikkverdig.

Egenæs skulle også ønske at Nordea hadde gått grudigere til verks når de skulle stramme inn regelverket.

– Fremdeles finner vi selskaper i Nordea sitt investeringsunivers som er ekskludert fra oljefondet på grunn av barnearbeid og miljøkriminalitet. Jeg har vanskelig for å forstå hvorfor ikke også dette blir ryddet opp i nå.

Påvirkningskraft?

Sjøhelle i Nordea sier at grunnen til at de ikke har trekt seg ut av også disse selskapene, er at de har tro på de gjennom aktivt eierskap skal påvirke selksapene til å slutte med for eksempel barnearbeid.

- Men akkurat når det gjelder klasevåpen, har vi innsett at dette ikke nytter, sier Sjøhelle i Nordea.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.