Hopp til innhold

Nordea dropper klasevåpen etter FBI-sak

Etter at FBI fortalte om Nordeas investeringer i selskap som driver med blant annet klasevåpen, vedtok banken på et møte i går å droppe disse omstridte investeringene.

Klasevåpen

Klasevåpen er omstridt, og Norge har sammen med en rekke andre land underskrevet en konvensjon som forbyr dem.

Foto: MOHAMMED ZAATARI / AP

Forbrukerinspektørenes sak om Nordeas investeringer i selskap som selv Oljefondet holder seg unna, førte til massiv kritikk fra blant andre Amnesty og Fremtiden i Våre Hender.

De kalte investeringene uakseptable og bidrag til brudd på mennskerettighetene.

Sågar publikum ble engasjert, og en rasende mann knuste bankens vindusruter i Tromsø etter å ha hørt om Nordeas investeringer.

– Innser at det var feil

Nå har Nordea vedtatt å trekke seg ut av selskaper som produserer klasevåpen. Til sammen dreier det seg om 13 selskaper.

I går var bankens ledelse fra de nordiske landene samlet.

Kommunikasjonsdirektør i Nordea, Rune Sjøhelle sier til NRK at nordens største bank nå får nye retningslinjer for sine investeringer.

– Vi har vedtatt nye retningslinjer, ja. I fremtiden skal våre kunder kunne være sikre på at pengene deres ikke finansierer disse våpnene.

Sjøhelle sier at endringene skyldes to ting:

  • For det første at flere land har vedtatt et forbud mot bruk av klasevåpen.
  • For det andre de sterke reaksjonene og det negative fokuset mot investeringer i klasevåpen.

Investerer fremdeles i barnearbeid

Generalsekretær i Amnesty, Jon Peder Egenæs sier at det er et skritt i riktig retning at Nordea nå tar affære.

– Det er veldig bra at de omsider gjør noe, men det er på høy tid. At de har ventet så lenge med å ekskludere disse selskapene, er kritikkverdig.

Egenæs skulle også ønske at Nordea hadde gått grudigere til verks når de skulle stramme inn regelverket.

– Fremdeles finner vi selskaper i Nordea sitt investeringsunivers som er ekskludert fra oljefondet på grunn av barnearbeid og miljøkriminalitet. Jeg har vanskelig for å forstå hvorfor ikke også dette blir ryddet opp i nå.

Påvirkningskraft?

Sjøhelle i Nordea sier at grunnen til at de ikke har trekt seg ut av også disse selskapene, er at de har tro på de gjennom aktivt eierskap skal påvirke selksapene til å slutte med for eksempel barnearbeid.

- Men akkurat når det gjelder klasevåpen, har vi innsett at dette ikke nytter, sier Sjøhelle i Nordea.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)