NRK Meny

Nokia vil ta affære

Nokia vil umiddelbart ta affære og undersøke beskyldingene om lovbrudd på kinesiske fabrikker som leverer deler til mobilgigantens telefoner.

Nokia
Foto: Antti Aimo-Koivisto, AFP/Scanpix

Artikkelen er flere år gammel.

"Vi er bekymret over å høre om de alvorlige beskyldingene i deres film angående brudd på menneskerettigheter og arbeidslover. Vi kommer til å undersøke disse påstandene med de to selskapene umiddelbart."

Det skriver Nokia i en e-post til Forbrukerinspektørene i forbindelse med andre episode av Connecting People-serien som vises på NRK 21. oktober.

I dokumentaren forteller unge kinesiske kvinner om uverdige arbeidsforhold, og arbeidstid og lønn i strid med kinesisk lov på fabrikkene Flextronics Xixiang og BYD Baolong.

Fabrikkene ligger i den kinesiske byen Shenzhen, og produserer henholdsvis mobilladere og mobilbatterier for Nokia og de andre store mobilselskapene.

Stiller strenge krav

Flextronics og BYD, som eier de to fabrikkene, kan dermed vente seg snarlig besøk fra Nokia, verdens største mobilprodusent. Det finske storkonsernet skriver i e-posten til FBI at alle deres underleverandører må overholde strenge sosiale og miljømessige standarder.

Nokia skriver videre at de er svært overrasket over det som kommer fram i dokumentaren. Selskapet gjennomfører jevnlige kontroller på Flextronics og BYDs fabrikker i Shenzhen.

Og ifølge Nokia har begge selskapene gjort store framskritt med hensyn til arbeidsforhold på fabrikkene. Se Nokias svar til FBI her .

På spørsmål om forbrukerne bør ha rett til å vite hvilke underleverandører Nokia har, svarer selskapet at de har tusenvis med underleverandører, og at de tror denne kunnskapen vil være til liten nytte for konsumenter som ønsker endringer.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.