NRK Meny
Normal

Nokia utfordrer myndighetene

- Myndighetene må ta problemene med at elektronisk avfall forsvinner ut av Norge på alvor, sier Nokia.

Elektronisk avfall
Foto: Colourbox

- Det er svært urovekkende å se at den illegale aktiviteten med smugling av elektronisk avfall over landegrenser fortsetter.

Det skriver verdens største mobilprodusent Nokia i en e-post til NRK Forbrukerinspektørene . Bakgrunnen er FBIs dokumentarserie "Connecting People", der vi avslører uverdige og helsefarlige arbeidsforhold for dem som lager og destruerer mobiltelefoner i fattige land.

Nokia skriver videre at selskapet er tydelige på at de ikke støtter uansvarlig håndtering av mobiler. Men Nokia mener at det "dessverre" er vanskelig å spore hvor mobilene sendes, om prosessene er trygge, og om tiltak er iverksatt for at man skal kunne kvitte seg med uønskede mobiler på en trygg måte.

Godkjent gjenvinning

Nokia mener at den beste måten å sikre at uønskede mobiler håndteres trygt er ved å sikre at de kommer fram til registrerte og godkjente gjenvinningsselskap:

"Dette er bakgrunnen for at vi har opprettet mer enn 5000 innsamlingspunkter i 85 land verden over hvor forbrukere kan returnere sine gamle eller uønskede enheter til oss – uavhengig av merke. Vi samler alle innleverte enheter og sender dem til ett av de ti autoriserte gjenvinningsselskapene vi bruker rundt om i verden. Her smeltes terminalene, og materialene gjenvinnes for fremtidig bruk i en rekke ulike produkter og bransjer. Nokia finansierer denne aktiviteten og får ingen finansiell gevinst eller inntekt fra den."

Nokia mener videre at det er et stort problem at forbrukerne leverer inn så få mobiler til resirkulering. I fjor gjennomførte selskapet en forbrukerundersøkelse i 13 land:

”Funnene viser at til tross for at folk i gjennomsnitt har eid omtrent fem telefoner, blir veldig få av disse resirkulert når de ikke lenger er i bruk. Bare tre prosent sier at de har resirkulert sin gamle telefon."

"Likevel blir svært få gamle terminaler, bare fire prosent, kastet på søppeldynga. De aller fleste terminaler, 44 prosent, blir oppbevart hjemme og aldri brukt. Andre gir sine telefoner nytt liv på andre måter; rundt 25 prosent gir sine gamle telefoner videre til venner eller familie, mens 16 prosent selger sine brukte enheter, spesielt i utviklingsmarkeder", skriver selskapet.

Les om det gigantiske mobilmarkedet:
8.000.000.000 mobiltelefoner!

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.