Hopp til innhold

Nokia utfordrer myndighetene

- Myndighetene må ta problemene med at elektronisk avfall forsvinner ut av Norge på alvor, sier Nokia.

Elektronisk avfall
Foto: Colourbox

- Det er svært urovekkende å se at den illegale aktiviteten med smugling av elektronisk avfall over landegrenser fortsetter.

Det skriver verdens største mobilprodusent Nokia i en e-post til NRK Forbrukerinspektørene . Bakgrunnen er FBIs dokumentarserie "Connecting People", der vi avslører uverdige og helsefarlige arbeidsforhold for dem som lager og destruerer mobiltelefoner i fattige land.

Nokia skriver videre at selskapet er tydelige på at de ikke støtter uansvarlig håndtering av mobiler. Men Nokia mener at det "dessverre" er vanskelig å spore hvor mobilene sendes, om prosessene er trygge, og om tiltak er iverksatt for at man skal kunne kvitte seg med uønskede mobiler på en trygg måte.

Godkjent gjenvinning

Nokia mener at den beste måten å sikre at uønskede mobiler håndteres trygt er ved å sikre at de kommer fram til registrerte og godkjente gjenvinningsselskap:

"Dette er bakgrunnen for at vi har opprettet mer enn 5000 innsamlingspunkter i 85 land verden over hvor forbrukere kan returnere sine gamle eller uønskede enheter til oss – uavhengig av merke. Vi samler alle innleverte enheter og sender dem til ett av de ti autoriserte gjenvinningsselskapene vi bruker rundt om i verden. Her smeltes terminalene, og materialene gjenvinnes for fremtidig bruk i en rekke ulike produkter og bransjer. Nokia finansierer denne aktiviteten og får ingen finansiell gevinst eller inntekt fra den."

Nokia mener videre at det er et stort problem at forbrukerne leverer inn så få mobiler til resirkulering. I fjor gjennomførte selskapet en forbrukerundersøkelse i 13 land:

”Funnene viser at til tross for at folk i gjennomsnitt har eid omtrent fem telefoner, blir veldig få av disse resirkulert når de ikke lenger er i bruk. Bare tre prosent sier at de har resirkulert sin gamle telefon."

"Likevel blir svært få gamle terminaler, bare fire prosent, kastet på søppeldynga. De aller fleste terminaler, 44 prosent, blir oppbevart hjemme og aldri brukt. Andre gir sine telefoner nytt liv på andre måter; rundt 25 prosent gir sine gamle telefoner videre til venner eller familie, mens 16 prosent selger sine brukte enheter, spesielt i utviklingsmarkeder", skriver selskapet.

Les om det gigantiske mobilmarkedet:
8.000.000.000 mobiltelefoner!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)