NRK Meny
Normal

Nok kalsium uten melk

Hun tåler ikke melk. Hvordan skal hun få i seg nok kalsium?

Melk
Foto: Mikko J Pitkanen

Spørsmål

Hei. Jeg har intoleranse mot melk og melkeprodukter og unngår derfor dette så langt jeg kan. Når jeg lager mat erstatter jeg melk med alternative produkter som soyamelk og rismelk.

Jeg lurer på hvordan jeg kan få i meg kalsium gjennom annet kosthold enn melk. Jeg er ikke så glad i kosttilskudd og husker aldri på å ta dem.

Hvordan kan jeg vite om jeg får i meg nok vitaminer og mineraler?

Jørgen svarer

Hei. Når du må unngå melk og melkeprodukter er det svært viktig at du får i deg kalsium fra andre kilder.

brokkoli

Det er mye kalsium i brokkoli.

Foto: ScanStockPhoto

Grønnsaker (bønner, brokkoli, kål og spinat), ansjos, sardiner, tofu, nøtter og frø er noen av de matvarene som inneholder mye kalsium.

Det skal likevel sies at det er melkeproduktene som suverent har det høyeste innholdet av kalsium - som melk, yoghurt, ost og lignende.

Les også
Jenter drikker ikke melk
Barn som ikke drikker melk

Ellers er det jo kosttilskudd med ren kalsium eller kalsium med D-vitamin som er tingen. Ta gjerne tran (omega 3) som tilskudd. Da tar du kalk lettere opp og kroppen binder kalken bedre.

Test deg selv
Hva vet du om kalsium?

Måling av vitaminer og mineraler har ikke mye for seg om du ellers har et fornuftig og sunt kosthold, og dersom du ikke har kroniske sykdommer av noen art.

Mange alternative klinikker tilbyr dette ved hjelp av hår-, urin- og blodanalyse. Dette er grundig diskreditert, og de eneste som har glede av en slik prøve er de som selger den - og ikke du.

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.