- Strømleverandøren skylder meg 6.200 kroner

- 6.200 kroner er sikkert ikke så mye for strømselskapet, men det er veldig mye penger for meg, sier Ingvil Skofteland. Se opp for forskuddsbetaling av strøm.

Ingvild Skofteland

Strømleverandøren Vitel krevde forskuddsbetaling av blant annet Ingvil Skofteland. Det førte til at kundene deres hadde penger til gode da de i februar i fjor sluttet å levere strøm.

Foto: Privat/Terje Bendiksby, Scanpix

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Nesten ett år etter at Vitel sluttet å levere strøm 23. februar 2010, skylder de penger til flere hundre tidligere kunder.

Mange av dem vil gå rettens vei for å få tilbake det de har krav på.

Les også:

Forskuddsbetaling

Fordi man betalte strømmen på forskudd, er det mange som allerede hadde betalt for strøm etter at Vitel sluttet å levere.

Ingvil Skofteland er en av dem, og nå irriterer hun seg grønn over at hun ikke får tilbake pengene sine.

- Vitel skylder meg 6.200 kroner, og de skulle jeg få tilbake i august, forteller hun sint til NRK.no.

Nå i januar har hun etter mye mas fremdeles ikke fått tilbake pengene.

«Vi beklager nok en gang - vi har hele tiden håpet på at dette skulle løse seg, og dermed håpet på snarlig utbetaling til deg og andre som venter. », skrev Vitel i en e-post til Skofteland 20. desember.

Nå vil hun gå rettens vei for å få tilbake pengene sine.

Er du misfornøyd med strømselskapet ditt? Send oss en e-post!

Risiko for kunden

Dersom en strømleverandør går konkurs, er det vanskelig å få pengene tilbake dersom man betaler forskuddsvis. Forbrukerrådet har derfor advart mot forskuddsbetaling av strøm.

I Vitels tilfelle, hvor de sluttet å levere strøm, viste det seg å være like vanskelig for deres tidligere kunder å få tilbake forskuddsbetalingen.

Det har ikke lykkes NRK.no å få en kommentar fra Vitel i denne saken.

- Vi har kunder som ikke har betalt oss det de skylder, derfor har vi ikke fått betalt ut alt vi skal i løpet av august. Omtrent 90 prosent av privatkundene våre har fått penger tilbake, sa Glenn Nøstedal, styreleder i Vitel da NRK.no intervjuet han i en liknende sak i september.

Forbrukerrådet: Vitel skyhøyt over markedspris

Ikke alene

Martin Skaug Halsos

Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

Siden NRK.no skrev om Grete Bratvold som var rasende på Vitel i september , har Forbrukerrådet mottatt hele 211 klager fra andre i samme situasjon.

- Det er ganske mange klager på en så kort periode, sier Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, til NRK.no.

I tillegg er det trolig flere i samme situasjon som ikke har klaget til Forbrukerrådet.

- 6200 kroner er sikkert ikke så mye for Vitel, men det er veldig mye penger for meg. De skriver til meg at de har flere forliksklager og konkursvarsler hengende over seg uten at det har bedret deres betalingsevne. Jeg håper ikke de går konkurs før jeg får pengene mine, sier Ingvil Skofteland.

Les også: - Dette er en strømbløff

Rettens vei

Forbrukerrådet anbefaler de som har penger til gode om å gå rettens vei for å kreve dem – før Vitel går konkurs.

- Går de konkurs vil man ikke få tilbake pengene med mindre det allerede foreligger et rettslig krav, forklarer Halsos.

Han mener at hver enkelt bør vurdere selv om de vil gå til retten eller ikke, i forhold til om det vil lønne seg både økonomisk, tidsmessig og irritasjonsmessig.

- Det koster både tid og penger. Har du 1000 kroner til gode vil det nok ikke lønne seg. Men er det snakk om større summer, slik som for Ingvil Skofteland, ville jeg anbefale å gå til retten, eksemplifiserer han.

Er det flere i samme område som har penger til gode, kan man også gå sammen om et felles søksmål via en advokat.

- Behandlingen hos forliksrådet kan ta ganske lang tid. Som forbruker kan man gå til det forliksrådet man hører til. Er man flere forbrukere kan man gå sammen i gruppesøksmål. Men saken må føres i tingsretten og man må bli representert av en advokat, forklarer Halsos fra Forbrukerrådet.

- Jeg har fått en advokat til å skrive et brev for meg, så nå har vi fått sendt et rettslig krav om penger og forsinkelsesrenter, avslutter Ingvil Skofteland.

Les også: – Ikke betal strøm på forskudd

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)