Ni gode urter til din hage

Her er ni godbiter fra urtehagen. Finn din favoritt!

Rosmarin

Kjenner du denne?

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

NYHET: Planteguiden

(Se større bilder av hver urt i galleriet).

Grønnmynte
Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Grønnmynte

Grønnmynteolje virker antiseptisk. Fin å tygge på for å motvirke dårlig ånde. God som te. Sies å være god mot fordøyelsesplager, og betennelsessykdommer. Brukes i myntegelé.

Kjørvel
Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Spansk kjørvel

Sprer seg. Fjern blomstene før de frør seg. God i supper og sauser. Skal være styrkende, og god for fordøyelsen. Frøene smaker anisaktig, og er gode å tygge på.

Løpstikke
Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Løpstikke

Også kalt kjærlighetsurt. Brukes som grønnsak, krydder og legeplante. Bladene smaker selleriaktig. Fin som tilsetning i supper, gryter og lapskaus.

Oregano
Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Oregano

Sprer seg lett. Inneholder mye antioksidanter. God i supper, sauser, pizza og pastaretter. Skal være fin å bruke på blåmerker.

Peppermynte
Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Peppermynte

Vokser villig. Kan med fordel stå i krukke, fordi den sprer seg veldig. God til te, og i desserter. Virker oppkvikkende. Lindrer ved forkjølelse.

Flatbladet persille
Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Flatbladet persille

Frøene spirer tregt. Det går raskere hvis du legger frøene i vann et par dager før du sår. Kan brukes til det meste. Inneholder mye jern. Kan brukes i pesto istedet for basilikum.

Rosmarin
Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Rosmarin

Tåler ikke frost, og må tas inn om vinteren. Passer godt til kraftige kjøttretter. Kan legges på flasker med eddik eller olivenolje, for å gi smak til sauser og marinader.

Salvie
Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Salvie

Til smakssterke retter av kjøtt, fugl og pølse. Det sies at salvie tar bort den sterke fett - og transmaken. I bruk som medisinplante.

Les mer om salvie i Planteguiden.

Sitronmelisse
Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Sitronmelisse

Setter god smak på vannet. Kan brukes frisk i fiskeretter. Er brukt som te, og kjent for å ha avslappende og beroligende virkning. Demper rastløshet, og kan ha effekt mot søvnløshet.

LES: Drømmen om en kjøkkenhage

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)