Allerede i januar i år fortalte FBI om dårlig fisk i hovedstadens butikker. Og butikkstanden lovte skjerping.
Men, tilstanden i ferskfiskediskene har ikke blitt merkbart bedre, dette viser en ny stikkprøvekontroll.
Torill Gløersen, Meny-Ultra (øverst). Arne Dulsrud, fra SIFO (nr. 2), Vidar Ullenrød, Coop Norge(nr. 3) og Vidar Ullenrød, Coop Norge (nederst) svarte seerne på spørsmål om gammel «fersk» fisk.
Hva er supermarkedkjedenes synspunkt i forhold til merking av fisk med fangstdato? Forventer kjedene bøter etter dette
og er det faktisk sånn at det er tryggest å kjøpe dypfryst fisk? Dette var noen av spørsmålene Arne Dulsrud, forsker i SIFO og representantene fra dagligvarebransjen svarte seerne på.
Frossen tryggest?
– Er det faktisk sånn at det er tryggest å kjøpe dypfryst fisk, spør en leser?
Arne Dulsrud, forsker i SIFO svarte dette:
- Det skal ikke være det. Ingen fisk som selges over disk skal være helseskadelig. Det er et lovbrudd. Men mange kjøper frossenfisk for å være sikker på å få «fersk» fisk, og det med god grunn. Her har bransjen er tillitsproblem i forhold til norske kunder, sier Dulsrud.
Coop, ICA, Meny-Ultra svarer
- Er det de samme problemene med sjømat, hummer, krabbe osv. Hvor gamle kan disse sjødyra være før det anses som uferskt, spør en av våre lesere.
- Kravene til fisk og kravene til sjømat er stort sett de samme. Det er svært viktig at både fisk og sjømat transporteres og oppbevares under riktig temperatur, så nært ned mot null grader som mulig. Da kan holdbarheten til fisk og sjømat bli lang. Fordi denne kjølekjeden er så viktig, er bedømmelsen til den som legger opp disken minst like viktig, om ikke viktigere, enn kravet til antall dager, svarer Bengt Ove Hagen fra ICA.
- På tv sa kjedene at de ikke godtar en eneste dårlige fisk i disken. Men kan kjedene forhindre det uten å sjekke hvert eneste parti? Hva konkret kan og vil butikkene gjøre for å få andelen dårlig fisk ned til et minimum, spør en annen leser.
- Vi gjør en kvalitetsvurdering av all fisk som leveres til oss. Kvalitetsvurdering går på å se på hvordan fisken ser ut, lukte på den og sjekke dato. Temperturkontroll er en annen viktig faktor som sjekkes ved hvert varemottak. Ut over dette baserer vi oss på stikkprøver og benytter Norsk Matanalyse til å hjelpe oss med det, svarer Torill Gløersen fra Meny-Ultra.
Mange er usikre på hvordan de kan sjekke om det virkelig er fersk fisk som ligger ferskvaredisken.
- Jeg er veldig glad i fisk og spiser mye av dette. Hva bør man se etter eller spørre om når man handler i fiskedisken for å sørge for at man får fersk fisk?
Og Vidar Ullenrød fra Coop Norge svarte:
- Jeg ville ha blant annet ha spurt hvor den kommer fra, og hvor lenge det er siden den ankom butikken. Så er vi samtidig glad hvis du melder om du har spesielle ønsker. Er du misfornøyd med noe, setter vi også pris på å få tilbakemelding om det. Innspill fra kunder er noe av det som er viktigst for oss blant annet i forhold til innkjøp og kundebehandling.
Under kan du lese resten av svarene fra nettmøtet.