NRK Meny
Normal

- Alle har sine måter å reagere på

En følelse av tomhet eller nummenhet er en av de vanligste reaksjonene etter katastrofer. Andre blir redde. Se hva krisepsykologene svarte leserne i nettmøte her.

Siri Thoresen og Jon-Håkon Schultz

Psykolog Siri Thoresen og spesialpedagog Jon-Håkon Schultz svarer på spørsmål om traumer hos voksne og barn.

Foto: Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress

Hele landet er i sorg, og mange kan ha tanker og spørsmål om hvordan å takle det som har skjedd.

Mandag ettermiddag stilte en psykolog og en spesialpedagog fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress i nettmøte på NRK.no for å svare på spørsmål fra publikum.

Les hva ekspertene svarte her!

Hvor mye følelser bør foreldre vise?

Mange barn har fått med seg mye av det som har skjedd i de siste dagene, og flere lurer på hvordan man som foreldre skal reagere.

- Jeg er jo forferdet selv, men bør jeg late som om jeg takler dette grusomme på strak arm, eller er det bra for barna å se at mamma blir lei seg, ville en mor vite.

Andre har fått sine barn hjem fra Utøya, og lurer på hvordan man skal reagere, hva man skal si og hvordan man skal behandle yngre søsken av dem som er rammet.

Også mennesker som ikke er direkte rammet har spørsmål om hvordan man skal takle sorgen, og om det man opplever er normalt. Les alle svarene til psykologene her!

Ekspertene

Siri Thoresen er psykolog og spesialist på traumer hos voksne.

Jon-Håkon Schultz er spesialpedagog og spesialist på traumer hos barn.

De jobber begge ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.

Her kan du lese alt om angrepet på NRK.no.

Se bildegalleriet Norge i sorg her.

Les også:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.