NRK Meny

- Alle har sine måter å reagere på

En følelse av tomhet eller nummenhet er en av de vanligste reaksjonene etter katastrofer. Andre blir redde. Se hva krisepsykologene svarte leserne i nettmøte her.

Siri Thoresen og Jon-Håkon Schultz

Psykolog Siri Thoresen og spesialpedagog Jon-Håkon Schultz svarer på spørsmål om traumer hos voksne og barn.

Foto: Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress

Artikkelen er flere år gammel.

Hele landet er i sorg, og mange kan ha tanker og spørsmål om hvordan å takle det som har skjedd.

Mandag ettermiddag stilte en psykolog og en spesialpedagog fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress i nettmøte på NRK.no for å svare på spørsmål fra publikum.

Les hva ekspertene svarte her!

Hvor mye følelser bør foreldre vise?

Mange barn har fått med seg mye av det som har skjedd i de siste dagene, og flere lurer på hvordan man som foreldre skal reagere.

- Jeg er jo forferdet selv, men bør jeg late som om jeg takler dette grusomme på strak arm, eller er det bra for barna å se at mamma blir lei seg, ville en mor vite.

Andre har fått sine barn hjem fra Utøya, og lurer på hvordan man skal reagere, hva man skal si og hvordan man skal behandle yngre søsken av dem som er rammet.

Også mennesker som ikke er direkte rammet har spørsmål om hvordan man skal takle sorgen, og om det man opplever er normalt. Les alle svarene til psykologene her!

Ekspertene

Siri Thoresen er psykolog og spesialist på traumer hos voksne.

Jon-Håkon Schultz er spesialpedagog og spesialist på traumer hos barn.

De jobber begge ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.

Her kan du lese alt om angrepet på NRK.no.

Se bildegalleriet Norge i sorg her.

Les også:

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.