NRK Meny

Nettmøte om soppinfeksjoner

Sopp i underlivet er en stor plage for mange kvinner. Tirsdag klokken 11 svarer ansvarlig lege Marius Johansen ved klinikken Sex og samfunn på spørsmålene dine.

Marius Johansen

Lege Marius Johansen svarer på spørsmål om soppinfeksjon i underlivet.

Foto: Solveig Husøy / NRK

Artikkelen er flere år gammel.

Kløen kan være så intens at det egentlig er umulig å tenke på stort annet.

3 av 4 kvinner får soppinfeksjon i underlivet minst én gang, og mange har flere tilbakefall. For enkelte føles det som er problem det er umulig å bli kvitt.

– Det er ingen tvil om at dette er en svært vanlig kvinneplage, sier ansvarlig lege Marius Johansen ved ungdomsklinikken Sex og samfunn.

Tirsdag kl. 11-12 svarer han på dine spørsmål.

Finnes det noe som hjelper?

I kampen mot kløen og etter hvert svien prøver mange seg på kjerringråd som å skylle skjeden med yoghurt, slutte med bukser eller til og med strikke sine egne bind.

Hva gjør man når de reseptfrie midlene ikke fjerner problemene? Kan du smitte kjæresten din? Kan det rett og slett hende at det ikke er sopp, men noe helt annet?

Spørsmålene er mange når plagene er store.

Sex og Samfunn ligger i Oslo, like ved legevakten, og er landets største senter for seksuell og reproduktiv helse for unge voksne. Fra mandag til torsdag har senteret åpent for gratis konsultasjoner for alle unge ut det året man fyller 25 år. De vanligste problemstillingene dreier seg om seksuelt overførbare infeksjoner, prevensjon og uplanlagte graviditeter. Det er ikke nødvendig med timebestilling, og du behøver ikke ha bostedsadresse i Oslo for å benytte klinikken.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.