NRK Meny
Normal

NetCom sender bildemeldinger fra feil nummer

Har du fått rare bildemeldinger fra NetCom i det siste? For tredje gang sender teleselskapet kundenes personlige MMS'er fra feil nummer. – NetCom må ordne opp i problemet en gang for alle, sier Post- og teletilsynet.

Mobil

Denne bildemeldingen dukket plutselig opp fra et helt ukjent nummer hos mottaker i går.

Foto: Privat

Både i 2011 og 2013 opplevde NetCom-kunder problemer med bildemeldinger. Personlige MMS'er havnet hos riktig mottaker, men avsendernummeret tilhørte helt andre, fremmede personer.

Hvis du med andre ord svarte på en slik melding i god tro, havnet svaret hos en person du ikke kjenner.

Nå har det skjedd igjen. Tidligere denne uka opplevde en NRK-journalist at en MMS hun sendte til moren sin, plutselig dukket opp fra et annet nummer på morens telefon.

For ett år siden uttalte NetCom følgende etter MMS-tabben:

– Bilde og mobilnummer er veldig personlige. Kunder blir selvsagt usikre på omfang og bakgrunn når disse to ikke henger sammen. Vi ser alvorlig på det, og vi kommer til å gjøre større endringer i systemet de kommende ukene for å unngå slike feil, sa kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus til NRK i fjor.

Men nå har altså den samme feilen dukket opp på nytt. Ifølge NetCom har den rammet noen få smarttelefoner. Nok en gang hevder selskapet at de skal gjøre tekniske endringer som vil forhindre at problemet gjentar seg.

LES OGSÅ:

– Handler om trygghet

Elisabeth Aarsæther

Elisabeth Aarsæther i Post- og teletilsynet regner med at NetCom rydder opp i problemet en gang for alle.

Foto: PT

– Konfidensialitet er helt grunnleggende i elektronisk kommunikasjon. Det er jo derfor alle har fått tildelt sitt eget personlige telefonnummer. Hvis det faktisk er slik at dette har skjedd også tidligere, legger vi til grunn at NetCom ordner opp i problemet en gang for alle, sier assisterende direktør Elisabeth Aarsæther i Post- og teletilsynet i en kommentar til NRK.no.

– Slik skal det ikke være. Dette har med trygghet å gjøre, sier hun.

Aarsæther har ikke informasjon som tyder på at denne typen feil er utbredt.

– Vi hører sjelden om slike feil i mobilnettet. Ingen har ennå klaget til oss om slike problemer, sier hun.

– Feil i mobildatanettverket

– Dette er et problem som kan oppstå i en kort periode etter at vi har hatt en feil i mobildatanettverket. Problemet gjelder kun MMS. Det skjer svært sjelden, og det er svært få som opplever det, sier NetComs kommunikasjonsrådgiver Ellen C. Scheen til NRK.no.

Hun forteller at problemet er knyttet til smarttelefoner, som forholder seg annerledes til mobilnettet enn andre telefoner.

– Når en smarttelefon henger seg på mobildatanettet, går det fra å være et telefonnummer til også å bli en IP-adresse. Det vil si at telefonen får en IP-adresse i tillegg til et telefonnummer.

– Etter en feil i mobilnettet kan det skje at IP-adressen ikke lenger matcher rett telefonnummer, med den følge at avsenderfeltet av en MMS kan bli gitt et feil telefonnummer, forklarer Scheen.

LES OGSÅ:

– Svært beklagelig

Ellen C. Scheen

Problemet har høyeste fokus og full prioritet hos oss, sier NetComs kommunikasjonsrådgiver Ellen C. Scheen.

Foto: NetCom

– Det er svært beklagelig at enkelte av våre kunder har opplevd dette, sier Scheen.

– Hva gjør dere for at feilen ikke oppstår igjen?

– Vi ferdigstiller nå en teknisk endring som er tilpasset oppførselen til smarttelefoner, og som skal gjøre at slike ting ikke skjer igjen.

– Dette har høyeste fokus og full prioritet hos oss, sier kommunikasjonsrådgiveren.

– Men kan kundene stole på at NetCom behandler all informasjon om dem på en trygg måte, etter at dette nå har skjedd tre ganger i løpet av et par år?

– Ja, folk kan stole på at vi ivaretar deres personvern. Det er som sagt svært sjelden dette skjer, men vi tar det veldig alvorlig og vil gjøre alt vi kan for at det ikke skal skje igjen. Vi jobber som nevnt med tekniske endringer som vil forhindre dette i fremtiden, sier Ellen C. Scheen.

Ifølge NetCom ble feilen rettet i går formiddag.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.