Hopp til innhold

Nei, «nødinfo» kan trolig ikke redde livet ditt

De siste ukene har mange delt et tips om nødinfo på mobilen. – Ikke kast bort dyrebar tid, råder ambulansesjef.

Nødinfo på mobilen

På Iphone kan man både ringe nødnummer eller finne nødinfo-opplysninger på låste telefoner.

Foto: Colourbox / Skjermdump

Det populære rådet dreier seg i hovedsak om å la andre personer få tilgang til helseopplysningene dine i en nødsituasjon, selv om telefonen er låst. Nødinfo-funksjonen lar deg legge inn opplysninger om blodtype, medisinbruk, kontaktinfo til pårørende og ta stilling til donor-spørsmålet.

Både P4 og Side2 har omtalt hvordan Iphonen kan redde livet ditt med denne funksjonen. Men sannheten er at hvis ulykken først er ute, vil nødinformasjonen trolig ikke kunne benyttes.

Nødinfo på Iphone

Slik vises helseopplysningene du lagrer under «nødinfo».

Foto: Iphone-skjermdump

– I slike nødsituasjoner leter jeg ikke etter mobiltelefoner. Jeg melder ifra og gir vedkommende førstehjelp der og da, sier Guttorm Brattebø til NRK. Han er avdelingsoverlege og leder for ambulansetjenesten ved Haukeland universitetssykehus.

– Lær deg førstehjelp

Brattebø mener at alle er tjent med at helseinformasjon blir mer tilgjengelig, men at denne løsningen byr på utfordringer.

Guttorm Brattebø

– Lær deg førstehjelp, råder avdelingsoverlege Guttorm Brattebø.

Foto: Tale Hauso / NRK

– Mobilen kan være lånt eller mangle oppdaterte opplysninger, som for eksempel om medisinbruk. Det kan være livsfarlig, så denne funksjonen er ikke så nyttig som det høres ut som, dessverre.

Ambulansesjefen oppfordrer folk som kommer til en ulykke om å ikke kaste bort verdifull tid på å lete etter en mobil.

– Opplysninger om pårørende kan kanskje brukes i neste ledd, av de som tar imot pasienter på sykehus, men der og da må folk gi riktig førstehjelp. God førstehjelp går aldri av moten.

Brattebø forteller at man har store utfordringer også innad i helsetjenesten med å ha oversikt over oppdaterte helseopplysninger om deg.

– Hvis vi løser utfordringen med informasjonsflyten på tvers av helsetjenesten, vil vi kanskje i fremtiden få en god løsning som også kan tenkes å være tilgjengelig på mobiltelefonen. Men det er nok bare en liten drøm ennå.

Skjermdump av nødinfo-tråd

De siste ukene har mange delt rådet om nødinfo på telefonen. Dette Facebook-innlegget ble delt over 75.000 ganger.

Foto: Facebook-skjermdump

Bedre løsning på trappene?

En løsning helsevesenet håper kan redde liv, er kjernejournalen. Den elektroniske løsningen som nå prøves ut i deler av landet, samler inn data fra fastleger og sykehus og gjør disse opplysningene tilgjengelig både for deg og for helsepersonell.

– Helsetjenesten kan ikke blindt stole på det som ligger inne på en mobiltelefon. Vi anbefaler at alle, etter hvert som de får en kjernejournal, sikrer at kritiske opplysninger om deres helsetilstand er registrert der, sier avdelingsdirektør Jon Ørstavik ved Oslo legevakt.

Her kan du sjekke hvilke kommuner som allerede har innført kjernejournal. Du kan rådføre deg med din fastlege om hva slags helseopplysninger du bør legge inn.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)