Hopp til innhold

Når rørleggeren sier nei

Hvorfor skal rørleggeren bestemme hvilke VVS-deler vi skal bruke? Sju av 10 rørleggere tar ikke monteringsjobber der kunden har kjøpt inn delene selv, men argumentet om at de ikke stoler på kvaliteten holder ikke alltid vann.

Ikeas Camilla Lindemann og FBIs Lars Karelius Noer med noen av Ikeas blandebatterier.
Foto: Jostein Eilertsen, NRK

Har du planer om å pusse opp kjøkken eller bad og har tenkt å kjøpe inn deler selv? Da må du være forberedt på at rørleggeren er skeptisk til montere det. Det viser en undersøkelse i FBI har gjort.

I høst ble denne forespørselen sendt til 300 rørleggere over hele landet:

Jeg har planer om å pusse opp badet og trenger derfor et pristilbud på montering og installasjon av rør, deler og innredning. Jeg vurderer å kjøpe inn rør og rørdeler selv samt baderomsinnredning, så jeg trenger kun hjelp til montering. Fint om dere kan gi tilbakemelding på om dere kan ta oppdrag med kun monteringsarbeid, så kan vi snakkes nærmere om prosjektet senere. Jeg er fleksibel i forhold til når rørleggerarbeidet kan utføres.

Sju av 10 sa nei

Av de 158 som svarte var det sju av 10 som sa nei. To av 10 ga ikke noe tydelig svar, mens bare én av 10 sa ja til å ta på seg et slikt oppdrag. Mange av dem som sa nei sådde tvil om kvaliteten til produkter forbrukeren kjøper selv:

- Av garantimessige årsaker ønsker vi å levere deler og rør selv. Det er så mye rart på markedet at vi ikke tar noen sjanser med dette.

- Utstyr som er kjøpt hos Biltema, Ikea, Bauhaus og lignende ønsker vi ikke å montere, da vi påtar oss et ansvar for kvaliteten.

Grunnløs bekymring?

Jack Frostad, informasjonsdirektør i If.

Jack Frostad, informasjonsdirektør i If.

Foto: Jostein Eilertsen, NRK

If forsikring jobber med nærmere 20 000 vannskadesaker i året. De sier de aldri går til regress mot rørleggeren dersom det er en produktfeil som er årsaken.

- Vi skal ikke gå til regress mot en rørlegger for produktfeil. Det er utelukkende saker der rørleggeren har gjort en feil hvor vi kan gå til regress mot rørlegger, sier informasjonsdirektør i If Jack Frostad.

Til tross for at vannskadene i norske boliger er økende, mener If det ikke er grunn til å gi dårlige produkter skylden for dette. Vannskadeøkningen er en konsekvens av høykonjunktur og dårlig håndtverk, ifølge If.

- Produktfeil er nesten aldri årsaken i de sakene vi ser. Vi har enkelte ting som vi har sett de siste årene, men bare et veldig lite antall, sier Frostad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rørlegger

Antall vannskader øker i norske hjem, men ikke på grunn av produktfeil.

Foto: NRK

Ikea møter motstand

Ukentlig får Ikea tilbakemelding om at rørleggere ikke vil montere blandebatteri derfra fordi de er i tvil om kvaliteten. Den tvilen er grunnløs, mener informasjonssjef Camilla Lindemann.

- Vi har veldig få reklamasjonssaker i forhold til antall solgte produkter. Bare i fjor solgte vi 30 000 blandebatterier, og av disse så hadde vi kun ett som ble en forsikringssak på grunn av produktfeil, sier Lindemann.

Godkjent eller ikke godkjent?

Den eneste norske godkjenningsordningen av VVS-utstyr står Sintef Byggforsk for, men ettersom det ikke er noe krav om å ha godkjenning derfra er dette mer å betrakte som et frivillig kvalitetsstempel.

Flere kvalitetsprodukter som for eksempel Hans Grohe har ikke godkjenning herfra, men fra et annet europeisk land.

Her finner du VVS-utstyr med godkjenning fra SINTEF Byggforsk.

Alle Ikeas blandebatterier er godkjent av Sintef Byggforsk. Likevel er det rørleggere som sår tvil om kvaliteten på disse produktene. Samtidig selger rørleggere selv utstyr som ikke står på listene til Sintef Byggforsk.

For en forbruker er det i dag derfor svært vanskelig å forsikre seg om et produkt er av god kvalitet eller ikke.

NRL forstår rørleggerne

Teknisk direktør Ole Larmerud i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening (NRL) sier han har forståelse for rørleggere som ikke vil montere deler de ikke kjenner til. Men han oppfordrer dem likevel til å montere dersom kunden kan dokumentere kvaliteten på delene.

- Rørleggerne sitter med et ansvar overfor kunden og de løper en risiko selv også ved å montere noe de ikke vet hva er og som de skal drive service på, sier direktøren i NRL.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)